I en humanitær innsats Skandinavia ikke har sett maken til siden krigen, får norske skatteflyktninger hjelp av sitt svenske søsterfolk. Med livet som innsats hjelpes norske skipsredere og idrettsutøvere til å krysse grensen til frihet.

Klas Bengtson puster ut etter å ha bragt nok en nordmann til friheten. (Flickr/CC/Chefranden)

Klas Bengtson puster ut på en vedstubbe i Finnskogen like over grensen til Sverige. Den svenske skogsarbeideren er blant de fryktløse frivillige som risikerer livet for å hjelpe de utsatte nordmennene.

– Vi hadde politiet i nakken, det kunne fort gått veldig galt, forteller han med andpusten stemme.

Bengtson kjente raskt igjen flytningen som møtte ham på avtalt sted som en fetert norsk idrettsutøver.

– Politiet blir stadig mer sofistikerte. Det var tydelig at politihundene hadde fått lukte på idrettsmannens avlagte superundertøy.

Gulag Monaco
Den jevne Medelsvensson er sjokkert over at norske skattemyndighetenes jernhånd har splittet norske familier.

– Jeg stod selv rett her borte og så Stein Erik og Millie Marie ta farvel med barna. Det var hjerteskjærende, svelger Bengtson.

Svensken klarer ikke lengre å holde tårene tilbake når han får høre at Thor Hushovd, som han hjalp ut av Norge for en tid tilbake, nå lever i eksil i Monaco.

– Herregud, det må være helt forferdelig sted for ham å være internert. Bare bratte motbakker, og han som er så glad i å sykle. Hadde det bare vært på 80-tallet da Stephanie og Caroline var attraktive.

Tar ikke betalt
Norske myndigheter hevder at de norske skatteflyktningene stikker av med mer enn 90 milliarder kroner i året. Men Klas Bengtson nekter å ta imot penger fra de han hjelper.

– Dette er mennesker som såvidt har berget sine millioner fra å bli konfiskert av den norske staten. For hva? Å distribueres til folk som aldri har sendt fillipinske sjømenn inn i krigsområder eller ikke gått snørrete omkring i lycra i årevis. Det skulle tatt seg ut.

Tagged with →