Utenriksminister Jonas Gahr Støre forteller at kidnappingen ikke skal ha vært planlagt, men oppstod i de senere nattetimer av en real gauktur blant et “uformelt nettverk av politi- og forsvarsansatte”, som ikke selv var klar over resultatet av nattens rangel før de kikket i bunnen av tursekken ved hjemkomst.

Utenriksminister Støre viser til at aksjonen ikke var autorisert av myndighetene og at aksjonistene med bakgrunn i et “uformelt nettverk av politi- og forsvarsansatte” handlet på egenhånd.

Støre innrømmer at aksjonen var kontroversiell, men sier avvæpnende:

– Vi må fokusere på det positive i saken, at vi nå har fått bedre kontroll på den omfattende grensehandelen og står bedre rustet til OL begynner om bare 11 dager, sier utenriksministeren og setter tennene i en ekte jämtlansk fläskkorv.

Norske myndigheter sier de allerede har blitt vant til å ha de tidligere norske landsdelene tilbake igjen innenfor grensene, men vurderer nå en byttehandel hvor svenskene får tilbake Elisabeth “Bettan” Andreasson.

Frps Siv Jensen sier i en kommentar at hun støtter norske myndigheters handlinger i den grad de var lovlige, unntatt overfor muslimske rettsstater hvor lovligheten ikke er like nøye.