Turistbrosjyredrømmen som ble et mareritt for de norske gislene. (Flickr/CC/timparkinson)

Turistbrosjyredrømmen som ble et mareritt for de håpefulle nordmennene. (Flickr/CC/timparkinson)

Takket være skytteldiplomati døgnet rundt fra UD kan norske samvittighetsfanger som blir holdt som gisler i Mexico, snart være løslatt.

Informasjonsrådgiver i UD Bjørnar Bæra forteller at Norge sammen med meksikanske myndigheter nå har forhandlet fram løsgivelsen av snart halvparten av gislene.

– Vi har klart å få ut ca. én i uken og håper snart å ha alle hjemme. I den sammenheng ber vi pressen om å opprettholde det vedvarende medietrykket.

Bæra forteller om en engasjert utenriksminister som følger utviklingen fra minutt til minutt fra UDs krisesentral.

Hjerteskjærende bilder
De norske samvittighetsfangene var på humanitært oppdrag knyttet til den krigsliknende tilstanden nord i Mexico da de ble kidnappet. Etter det OK kjenner til skal videoene som gisseltakerne har sendt ut ha vært spesielt hjerteskjærende for de pårørende hjemme.

– Videobildene vitner om svært primitive forhold. Gislene stues sammen til alle døgnets tider og er utstyrt med minimalt med klær. Vi frykter også til at gisseltakerne tilsetter alkohol i væskeinntaket for å sløve fangene slik at de ikke vil være i stand til å rømme. De blir også nektet å diskutere den menneskerettslige situasjonen i landet og andre politiske forhold.

UD frykter nå at gislene kan utvikle det såkalte Stockholm-syndromet.

– I fjor fikk vi frigitt en liknende gruppe, men opplevde nylig at en av de løslatte, Petter Pilgaard, paradoksalt nok vendte tilbake til huset hvor han tidligere satt fengslet.

Opplysningskontoret kommer tilbake med mer etterhvert som situasjonen utvikler seg.

Tagged with →