I et nytt forslag om innføring av dødsstraff foreslår Fremskrittspartiets grasrot å benåde personer med IQ under 80. Partiet avviser beskyldninger om at de løper egne velgeres ærend.

IKKE SLIK: Frps grasrot fritar idioter fra henrettelse (Foto: Wetwebwork/CC).

Debatten oppstår etter at 51% av Fremskrittspartiets velgere i en undersøkelse svarte at de støtter dødsstraff. Samme undersøkelse viste at 68% av partiets velgere hevder månen er baksiden av sola, og at så mange som 72% av dem er i stand til å skrive navnet sitt.

Fremskrittspartiet har vært dypt splittet mellom fløyene som ønsker å ta livet av kriminelle og de som primært ønsker å pine dem for resten av livet. Lokalpolitiker Sylvi Listhaug argumenterte for at dødsstraff var en altfor mild reaksjon mot kriminelle, som bør slenges i en våt og kald kjeller og piskes med utgått valgkampmateriell.

Lokal Frp-politiker Halgeir Braut påpekte i debatten at dødsstraff sparer samfunnet for betydelig irritasjon: – Bare tenk på hva Per Liland, Fritz Moen og Arne Treholt har påført oss av endeløse runder i rettsapparatet og dritkjedelige nyhetssendinger. Som voksne folk må vi kunne ta en beslutning, stille inn lasersiktet og la det stå til, argumenterte Braut.

I kveldstimene i går gikk det imidlertid opp for enkelte at det ene ikke nødvendigvis utelukker det andre. Frp-strateg Kyle-Stanley Jacobsen punkterte til slutt debatten med en populærkulturell referanse: – Hvem av oss som har sett Jack Bauer på TV2 kan med hånda på hjertet si at det er umulig å både pine og drepe, sa han i et følelsesladd innlegg.

Blant forbrytelsene som skal straffes med pine og påfølgende dødsstraff er lusekjøring, voldtekt utenfor hjemmets fire vegger og overlagt drap. Etter forslag fra sentrale Frp-ere vil personer med IQ under 80 eller manglende hakeparti ikke kunne straffeforfølges.

Forslaget har møtt unison fordømmelse fra det politiske miljøet. Påtroppende Krf-leder Knut Arild Hareide sier overfor Opplysningskontoret at forslaget er inhumant og at ”mennesket ikke kan gjøre seg til Gud”: – Det er Guds privilegium å dømme mennesker til evig lidelse og smerte i helvete. Men da snakker vi om mer alvorlige forbrytelser, som masturbasjon, presiserer Hareide.

Siv Jensen er sjokkert og rystet over at media kan tro at partiet mener det samme som flertallet av velgerne: – Vi tar prinsipielt avstand fra dødsstraff. Men snakk med meg igjen når 55% er for.