StatoilHydro går nå bort fra vasking av tilsølte ender og annen sjøfugl til å utnytte dem som drivstoff. – StatoilHydro går igjen i front i utviklingen av nye energiformer, slår kommunikasjonsrådgiver Dagfinn Krognæss fast.

Den første bilen drevet bare på oljeand er nå lansert på det japanske markedet.

Krognæss forteller livlig om innovasjonen det norske oljeselskapet står bak.

–  Norge har et moralsk ansvar for å sørge for nye energiformer. Vi må forholde oss til at oljesøl har blitt en naturlig del av økosystemet i havet. Og en bærekraftig maritim forvaltningsplan innebærer å høste av alt det havet har å tilby.

Krognæss tar med OK på en demonstrasjonstur i en prototypebil – etter først å ha fylt 5-6 tilsmussede ender på tanken.

– Denne bilen forbruker ca. 3 ender per km, kommer vi ned i 1 oljeand per km er vi en fullverdig konkurrent til diesel. Ellers mangler det fortsatt litt på motorkraften, og det tar nok et par minutter å venne seg til lukten av brent fugl. Nå, hva syns du? spør Krognæss og aksellerer sakte til 20 km i timen.

– Der andre ser forurensning og død, ser StatoilHydro muligheter!

Ny månelanding
I det han svinger inn på parkeringsplassen understreker Krognæss at selskapet har stor tro på at oljeand-prosjektet kan bli en ny månelanding for regjeringen.

– Vårt slagord for prosjektet er at fjær i tanken gir fjær i hatten for Norge! sier Krognæss triumferende og fortsetter:

– Hvis det ser ut som en and, høres ut som en and og lukter som en and – hva er det da?

– Eh, en and?

– Innovasjon!