Norske myndigheter nekter å kommentere avsløringen om at norske spesialsoldater ignorerte militante afghanere og i stedet innledet til dialog midt i en folkemengde med forskremte afghanske sivilister.

Norske soldater prøver å dele ut Jesper Juuls "Din kompetente fiende" blant forskremte afghanske sivilister. (Flickr/CC/isfmedia)

Norske soldater prøver å dele ut Jesper Juuls "Din kompetente fiende" til foskremte afghanere. (Flickr/CC/isfmedia)

Vitner etterlater ingen tvil om at de norske spesialsoldatene åpent unngikk en gruppe uniformerte, militante afghanere og i stedet bevegde seg mot de forvirrede sivilistene med ustrakte hender, blomster i geværmunningene og keitete forsøk på inkluderende konversasjon på svært gebrokkent pashtun.

Ikke sjokkert
Afghanistan-ekspert og forsker på NUPI, Bjørnar Brandtzæg, lar seg imidlertid ikke sjokkere over avsløringen.

– Vi har sett en økning i slike insidenter den siste tiden. Militære klarer i kampens hete ikke å skille mellom militære og sivile mål. På fagspråket kaller vi det såkalt “conversational damage”. Seinest i forrige måned ble et afghansk bryllupsfølge utsatt for et bakholdsangrep fra en enhet med norske spesialsoldater som delte ut bunker med holdningsskapende brosjyremateriell, forteller Brandtzæg og understreker:

– I en stresset krigssituasjon er det selvsagt menneskelig å gjøre feil. Og spesielt for soldater som er vant til kuler og krutt. Men nordmennene er grundig trent i nettopp å skape dialog og forsoning blant militante og å holde sivile utenfor, sier Brandtzæg som spår følger for de involverte.

– Dette gjør det mye vanskeligere for forsvaret å forsvare millioninvesteringene i 4K-nåler og det spesialbestilte verket fra Jesper Juul “Din kompetente fiende”.

Tagged with →