Bildene av overstadig dansende norske tenåringer i Oslos gater, som dulter borti biler og telefonikiosker, skaper internasjonale reaksjoner. Svenske aviskommentatorer understreker noe slikt aldri ville skjedd i Sverige.

Et makteløst politi holder distanse når norske ungdommer danser gjennom gatene. (CC/http://wehadfacesthen.tumblr.com)

– Heldigvis er vi i Folkhemmet beskyttet fra slike grufulle scener. Norge er åpenbart et samfunn i oppløsning, sier Åke Nördström i Svenska Dagbladet. Han bekrefter at Sverige er rystet over den senere tids rockeopptøyer i Oslo.

Mer ressurser

I Norge roper politiet om mer ressurser.

– Vi står makteløse overfor denne samfunnstrusselen. Ungdommen har åpenbart latt seg hjernevaske av denne svært skadelige rock’n’roll-ideologien. Nå må Justisetaten straks gi oss mer ressurser, ellers kan dette ende i katastrofe, sier Politiets fellesforbund.

Oslo-politet bekrefter at de monitorerer identifiserte oppviglere som skal ha vært på treningsleire i USA og England.

Større forståelse

Samtidig står fremtredende sosiologer fram i en felles erklæring og ber politiet besinne seg.

– Det er viktig at ungdommen gis rom til å rocke rundt deler av klokka. Bare slik kan vi unngå at de rocker rundt hele klokka. Vi må møte dette fenomenet med forståelse. I årtider framover vil ungdommen føle en trang til å rocke rundt klokka. Denne rock’n’roll-musikken er altfor fengende til noensinne å forsvinne fra listetoppen.