I sin pågående granskning vil Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité bruke Terje Riis-Johansen som sannhetsvitne. Bare han kjenner omfanget av Regjeringens importtepper, siden han er blitt kalt inn på alle.

Dette sjeldne afghanske teppet fra Karzai er skjoldet med Riis-Johansens svette, og det hardt prøvede Afghanistan er en kulturskatt mindre. (Wikimedia Commons/Elegant)

Terje Riis-Johansen var tidligere i uka igjen innkalt på et av statsministerens tepper etter at en av utvalgslederne hans trakk seg etter mistanke om inhabilitet.

– Heldigvis var det favoritteppet mitt, det Jens fikk fra India. Det er så mykt mot fotbladene etter en lang dag med kanossagang i Stortinget.

Statsministeren har nå bedt Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om å få nedjustere verdien av teppene hans etter at olje- og energiministeren har tråkket dem ned. De har også måttet blitt renset flere ganger for store mengder svette.

Mens Hardangersaken stormet som verst måtte Stoltenberg i tillegg rekvivere Støre og Strøm-Erichsen sine tepper. Stoltenberg har også argumentert overfor komitéen med at han trengte det omfattende antallet tepper for å snakke sitt regjeringskollegie til rette.

Uten verdi
Olje- og energiministeren er blant de få statsrådene som ikke har mottatt gaver av noen verdi fra eksterne aktører.

– Det lå en brennende papirpose på dørstokken min her om dagen, og da jeg prøvde å trampe ut flammene, viste posen seg å være fylt med dritt. Og selvsagt de daglige dorullene i trærne, forteller  Riis-Johansen som for sikkerhets skyld rapporterte inn disse gavene.

I Afghanistan er det nå brutt ut enda flere interne stridigheter blant makthaverne. Sentralt i intrigene er gavene de aktuelle norske statsrådene har hatt med den siste tiden:  en ostehøvel, en busserull og en gavebok om Lillehammer-OL.