Endelig en gladnyhet midt i en dritkjedelig valgkamp. Kaosteoretikere mener å ha funnet årsaken til den skuffende sommeren: Aurskog-Høland-sommerfuglen Reidun.

Med Reidun i karantene kan verdensmarkedene legge finanskrisa bak seg og se framover (Foto: fmc.nikon.d40/CC).

Med Reidun i karantene kan verdensmarkedene legge finanskrisa bak seg og se framover (Foto: fmc.nikon.d40/CC).

Allerede for 15 år siden påpekte filosof og artist Anne-Grete Preus overfor Opplysningskontoret at ”sommerfuglvinger kan forandre alt – gjøre salt til søtt, og varmt til kaldt”. Førsteamanuensis i kaosteori ved Høgskolen i Kvinesdal, Bjørnar Skjørlem, Ph.D., forklarer at det trolig er det siste som har skjedd i dette tilfellet: – Reiduns uortodokse, lett spastiske vingeslag forrykket den skjøre klimatiske balansen i Aurskog. Dessverre tok det ikke lang tid før dette forplantet seg videre til Høland og resten av det usentrale Østlandsområdet.

Resultatet bør være kjent for alle: Et kronisk lavtrykk som har ligget som en våt ullsokk over Norge siden juni.

Men dette skal ikke være den eneste katastrofen Reidun har forårsaket: – Sommerfuglvingene skapte trekk i en grisebinge i Mexico, noe som senere utviklet seg til svineinfluensaen, fortsetter Skjørlem. – Reiduns vingeslag skal også ha blåst et rusk i øyet hos Frp-leder Siv Jensen, og dermed effektivt blokkert planene om borgerlig samarbeid.

Kaosteoretikere undersøker nå også om Reidun kan være skyld i bloggen til Trine Grung, men minner om at selv sommerfugler er uskyldige inntil det motsatte er bevist.

Da Reiduns identitet ble kjent i ettermiddag, barrikaderte hun seg bak en løvetann mot den massive medieinteressen. Hun har blitt kåret til et av Norges 100 mektigste insekter og skal allerede ha avslått et lukrativt tilbud om å trykke puppebilder i Playfly. Hovedpersonen selv insisterer på at hun helst vil være i fred, men via sin pressetalsperson utelukker hun likevel ikke at hun kan komme til å gjøre ”noe mediarelatert” i framtida.

Foreløpig er Reidun plassert i karantene hos Direktoratet for kaosforebygging, noe som umiddelbart skapte en stabil høytrykksrygg over Østlandsområdet. Eksperter regner nå med at resten av 2009 vil forløpe uten ytterligere komplikasjoner.