Over hele landet har de nye Tomra-reglene, som sier at brennbart materiale ikke lenger får puttes i panteautomatene,  blitt møtt med hoderystende vantro av dedikerte storpantere såvel som av tilfeldige småpantere.

– Jeg skjønner ikke hvorfor de gjør det så vanskelig for oss som forsøker å leve et pantende liv, sier Elsa Buchsøen (52). Jeg vurderer nå å kvitte meg med panteflaskene langs E6 i stedet.

KONTROVERSIELT: Ikke legg inn brennbare eller giftige materialer ettersom det kan føre til brann eller personskade (FOTO: Opplysningskontoret)

KONTROVERSIELT: Ikke legg inn brennbare eller giftige materialer ettersom det kan føre til brann eller personskade (FOTO: Opplysningskontoret)

Også Roger Asbjørnsen Mittet (32) kjenner at han er mektig irritert over de nye reglene. -Det virker på meg som om Tomra tror at det er flaskepanten som gjør at folk panter flasker – som om én lusen krone for ei flaske monner i det hele tatt? 

Den kontroversielle regelendringen dukket først opp som prøveordning for tre år siden, men da bare på et begrenset antall automater i distrikts-Norge. Den siste uken har tusenvis av automater blitt kjørt på plass, noe som har startet en voldsom debatt i pantemiljøer over det ganske land.

Adm. Dir. i Tomra, Bjarne Tomra, sier til Opplysningskontoret at forbudet mot brennbare og giftige materialer i automatene var nødvendig for å imøtekomme fagforeningens krav om sikkerhet for automattømmerne etter flere stygge panteulykker med alvorlig skade på person og eiendom.

I mellomtiden øker frustrasjonen på Rimi-butikken på Tveita storsenter i Oslo. For Kåre Hellum (63) har turene til Tomra-automaten blitt et slags fast lørdagsrituale, og nå er han i villrede om hva han skal gjøre. 

– Hver Lørdag i femten år har jeg tatt med meg flasker, giftig avfall fra borettslaget og rester av selvantennende materialer fra byggeplasser i området som jeg har puttet i Tomra-automaten. Automaten har liksom blitt et samlingspunkt for oss gutta, et sted vi kan prate og kvitte oss med ting. Leif kommer fra verftet med stålskrap, Werner fra Hellerud med katter og pinnsvin han har plukket opp fra veikanten og Arne fra vegvesenet med overskuddsdynamitt. Det har vært en hendig ordning som har gitt oss mening, gitt oss følelsen av å gjøre noe med klimakrisen kan du si. Og nå dette?

Tagged with →