Den norske avisdøden har sin opprinnelse i gniene innvandrere som deler avisen. (Flickr/CC/Terje S. Skjerdal)

Den norske avisdøden har sin opprinnelse i gniene innvandrere som deler avisen. (Flickr/CC/Terje S. Skjerdal)

Lederen i Norsk Journalistlag, Tove-Karoline Kvernbekk, innrømmer nå at alle saker produsert 1. april i år er aprilspøker. – Finanskrisen tvinger oss til å gå til dette drastiske skrittet for å spare penger.

Opplysningskontoret, det eneste norske presseorganet som ikke anerkjenner aprilspøker og holder seg til gravalvorlig gravejournalistikk, fikk i dag bekreftet sin mistanke. Ved nærmere ettersyn viser det seg at samtlige artikler i norske presseorganer for en gangs skyld ikke er resultatet av dedikert og informert flerkildejournalistikk, men godlynte påfunn.

– I år har samtlige norske aviser gått sammen om denne modellen for å kunne holde på våre arbeidsplasser. Dette er urolige tider og mange frykter for jobben. Det gjelder spesielt de opprinnelige avisbudene til hest, som så ble omskolert til trykksverteomrørere, som så ble omskolert til grafikere, som ble omskolert til skannere, som ble omskolert til kulturredaktører og som nå forbereder seg å bli omskolert til twitterovervåkere.

Journalistlagets leder Kvernbekk trekker fram disse sakene som sine favorittspøker:
* Utsiktene til verdens økonomi mye verre enn antatt (Kvernbekk: Haha. Den raske fremveksten av Twitter har for lengst sikret verdensøkonomien i uoverskuelig framtid.)
* – Kanye West digger norsk hytte (Kvernbekk: Dette er jo helt absurd. Alle vet at Kanye West og den klassiske norske arkitekten Sverre Fehn var som hund og katt. Det er fremdeles mange som mistenker rapmiljøet i LA for å stå bak Fehns bortgang i fjor.)
* Norad-sjef beklager temperamentsfull lederstil (Kvernbekk: Alle vet at det er fritt fram for å mobbe i UD, det viser jo ansettelsen av Valla i aspirantnemda.)
* Én krones tillegg i lønnsoppgjøret (Kvernbekk: Sannheten er at de også får utdelt én OL-pins i uka.)
* Solhjell åpner ny idébank i dag (Kvernbekk: Kampanjesiden www.hardudetideg.no tilhører som kjent ikke en ny kampanje for å promotere læreryrket, men en påminnelseskampansje om bcg-vaksine.)
* – Jeg synes Moslet er en jævlig fyr (Kvernbekk: Dette faller på sin egen urimelighet. Moslet er ikke jævlig, bare skikkelig dustete.)

Medieanalytikere tror at dette er en utvikling som er kommet for å bli. Nettavisen forteller at nettstedet ikke lenger tar seg råd til redaksjonelle vurderinger av nyhetsstoffet. For å spare penger har en på permanent basis installert en automatisert nyhetsgenerator:

– Vi mater bare inn ordene hijab, Karita Bekkemellem, jødehets, Snåsamannen, nazi og Paradise Hotel og lar det stå til. Resultatet er en pen opplagsøkning og fornøyde annonsører. Jeg sitter faktisk her alene, når jeg ikke er på skitur, da, medgir redaksjonssjef Snorre Strand.