De siste årene har Norge med stor suksess importert både jordbærplukkere, håndverkere og prisvinnende skuespillere fra Polen.  Med initiativet “Polakk, ja takk” vil Arbeidsdepartementet nå også erstatte dyre og handlingslammede norske politikere med pålitelig, effektiv og billig arbeidskraft fra øst.

Slik ser Arbeidsdepartementet for seg at Stortingets vandrehall skal se ut innen 2015. Fra brosjyren "Polakk, ja takk" (Arbeidsdepartementet 2010/OK).

– Norske politikere har vist seg både dyre og ineffektive, sier førstekonsulent i Arbeidsdepartementet Bjørnar Brandtzæg. – De er lite fleksible og omstillingsvillige. I et globalisert arbeidsmarked er det bare naturlig at vi ser oss om etter billigere og bedre kvalifiserte alternativer, påpeker Brandtzæg.

– Holder det de lover

Polske politikere har ifølge Brandtzæg mange fordeler sammenliknet med norske: –  Mens norske politikere har hatt en lei tendens til å love mer enn de kan holde, er vi vant til at polakker leverer det vi forventer. Bestiller man en polsk rørlegger, blir det lagt et rør til avtalt tid og pris. Det er ikke noe tull med utsettelser, krangling og konsekvensutredninger.

– Polakker er kjent for å være samvittighetsfulle og hardtarbeidende. Vi forventer ingen plutselige treukers skiturer som følge av stort arbeidspress, for å si det sånn.

– Det er heller ikke til å stikke under en stol at den polske riksdagen går Stortinget en høy gang i underholdningsverdi, sier Brandtzæg. – Polakkene tar dessuten sikkerhet svært alvorlig, og har vane for å ta backup av toppolitikere i tilfelle noe skulle skje.

– Ingen kommunikasjonsproblemer

Brandtzæg forventer heller ingen språk- eller kommunikasjonsproblemer som følge av omleggingen: –  Kommunikasjonsbransjen har jo overtatt ansvaret for budskapet til velgerne for lengst, så publikum vil merke lite til dette. Bare etter få uker med norskkurs vil de kunne framføre PR-konsulentenes talking points med tilstrekkelig overbevisning, forsikrer Brandtzæg.

For at ikke overgangen skal bli for stor, ser Arbeidsdepartementet i første omgang etter polakker med egenskaper nordmenn er fortrolige med. Den nye Venstre-lederen heter Lariusz Szponswiezcki, og er grisebonde fra Gdansk, mens Fremskrittspartiet skal ledes av Sziw Jensinski, en utbrent parkeringsvakt fra Poznan.

Del av NAV-reformen

Men prosjektet stopper ikke der. – Dette er neste skritt i NAV-reformen, der det langsiktige målet er at polakker skal overta det som er igjen av arbeid. Ja, det som ikke allerede utføres av svensker og filippinere, selvsagt.

– Og hva skal nordmenn gjøre?

– Det er opp til den enkelte, men fritidseiendommer er billige både i Sverige og Spania nå. Og man får mer tid til å sutre over politikere på Twitter, så summa summarum blir nok demokratiet styrket, avslutter Brandtzæg.

Tagged with →