Har julen kommet til deg som på kjerringa? Fortvil ikke. Her er Opplysningskontorets last-minute dekorasjonstips for deg som enda ikke har satt opp føggelbænd, kostet i krokene med halen din eller valgt mellom nissen og  jesus.

1. Dekorasjonsvennlighet:

Nissen kler seg i rødt, har jovialt skjegg og fremstilles i ulike materialer fra håndskåret tre til formstøpt hardplast. Variasjonen over gammelmodig mann med glimt i øyet er nærmest uendelig og lar seg som regel implementere i de fleste interiørløsninger med noenlunde hell.

Jesus fremstilles i juleøyemed som spedbarn. Dette er en tilforlatelig tilstand som vekker omsorg og glede hos de fleste. Problemet er at babyer sjelden klarer seg alene -ei heller Jesus. Planlegger man å dekorere med Jesus må man ta høyde for et omfattende støtteapparat. Han har nemlig med seg den forsmådde snekker Josef, jomfu Maria, Tre vise menn, et par tre esler, noen sauer, en håndfull kyr en babyseng kalt krybbe samt et lite skjul så opptoget ikke blir våte skulle det begynne å regne.

2. Barnevennlig:

Nissen har en tendens til å ville ha nærkontakt med barna. Ofte krever han en klem eller et svett håndtrykk før han avhender seg med alt tenkelig jordisk gods. Selv for de mest skeptiske barn er dette en akseptabel deal.

Jesus sier ikke stort ettersom han døde for flere titalls hundreår siden. Jesus krever imidlertid livslang lydighet og avkall på den frie tanke for å la være å steke barna i helvete. Mange barn synes dette er litt dramatisk, men med litt juling i ny og ne velger de likevel dette fremfor enda mere juling og nevnte brann i helvete.

3. Etterettelighet:

Nissen hevder å berike snille barn og ikke så mye mer enn det. De fleste har imidlertid erfart at han ser stort på det når alt kommer til alt. Selv de slemme får ett eller annet. Noen nisser har imidlertid latt seg kjøpe av leskedrikkgiganter for å villede barna. Dette trekker ned på totalscoren.

Jesus sier at de snille barna skal få et liv i himmelen. Problemet ligger i den ellers lite attraktive døden. For å komme til himmelen må man dø. Svært få ønsker dette. Jesus hevder å være rettferdig, men de aller fleste har følt urettferdigheten ved å miste noen man er glad i. Mer juling av barna kan være løsningen. Livet på jorda virker da mindre attraktivt og de får en funksjonell forståelse for hvordan det alternative livet etter døden, nemlig nevnte helvete kan fortone seg.

4. Miljøaspekt:

Nissen følger motebildet. Åttitallsnisser med Limahl-sveis fyller opp gjenbruksstasjoner over hele landet i førjulstiden og skaper et ikke ubetydelig miljøproblem.

Jesus var nøysom og har betydelig lenger holdbarhet. Ikke bare er han ofte fremstilt i naturmaterialer, men for mange har gammeljesuser en naturlig patina som øker dekorasjonsverdien.

5. Zeitgeist:

Nissens hang til kontakt med ukjente barn trekkes frem som en ikke ubetydelig ulempe ved hans evne til å fungere friksjonsfritt i et moderne samfunn. At nisseinstitusjonen heller ikke har klart å følge utviklingen i kjønnsrollene i den vestlige verden bør få alarmklokkene på nordpolen til å ringe. Positivt for en mann som reiser jorden rundt i løpet av noen hektiske ettermiddagstimer er imidlertid hans banebrytende bruk av biodrivstoff. At han ikke deler rudolfteknologien med resten av verden er likevel svært usympatisk.

Jesus unngår som spedbarn flest å ta del i samfunnsdebatten. I høyden kan man kritisere foreldrene hans for ikke å ha benyttet offentlig fødeklinikk, men heller bidratt til å romantisere hasardiøs fødsel i uhygienisk miljø. At englene som dalte ned i skjulet under fødselen satte griller i hodet hos prinsessen på Skaugum 2000 år senere kan knapt jesusbarnet klandres for.

Opplysningskontoret ønsker alle lesere en god, fredelig og kjærlig jul fylt med nøtter, juleribbe, dadler som ingen spiser og håpet om at en virkelighetsfjern julehøytid likevel kan gi virkelighetsnære opplevelser for deg og dine.

Tagged with →