Overgangen fra “med vennlig hilsen” til det mer effektive “mvh” frigjør flere titalls sekunder til andre oppgaver, viser ny forskning. Stadig flere eksperter hevder nå at unødig lange høflighetsfraser koster samfunnet dyrt: – Det ligger enorme innsparingsmuligheter i en snarlig utfasing av allminnelig høflighet, sier førstelektor Harry Brock ved Høgskolen i Kvinesdal til Opplysningskontoret.

Etter at norske arbeidstakere en gang rundt årtusenskiftet fikk det for travelt til å skrive alle tre ordene i den nå utdaterte frasen “med vennlig hilsen”, har produktiviteten nærmest skutt i været, i følge Brock.

– Våre beregninger ved Institutt for anvendt kvantifisert tautologi tyder på at innføringen av mvh-hilsenen kan ha gitt norske arbeidstakere så mye som 39 sekunder mer i året til andre aktiviteter, som å trykke F5 på Facebook-profilen sin eller legge kabal, fremholder han. – Nedgangen i “vennlig hilsen”-relaterte belastningsskader, som pekefingerbrokk og tastefeilnevrose, er også så godt som målbar, i følge Brock.

– Toppen av isfjellet

Men dette er bare toppen av isfjellet: – Samfunnet flyter over av unødvendige og fordyrende høflighetsfraser. Daglig kaster nordmenn bort omtrent ti sekunder – 25000 timer daglig omregnet til hele befolkningen – på å si “god morgen” til hverandre, når “GM” eller kanskje en fiffig håndbevegelse lett kunne formidlet det samme budskapet. Dette duger selvsagt ikke i en globalisert verden i 2010, sier Brock.

Det stopper ikke der: – Tusenvis av årsverk går tapt i å spørre hverandre “hvordan går det?”, selv om vi uten unntak driter i svaret, påpeker Brock. – Vi har utviklet et lite kort man kan dra fram når man møter noen, der det på den ene siden står “HGD?”, mens man kan snu kortet og vise “BBT” (bare bra, takk) som tilsvar. Hele samtalen kan avvikles i løpet av to sekunder. Vips, så har vi spart inn tidsbruk tilsvarende den norske landbrukssektoren, sier Brock, som mener målet på sikt må være å redusere all menneskelig kommunikasjon til forkortelser.

Mvh-brukere positive

Norske mvh-brukere setter pris på endelig å bli verdsatt for sin pionérinnsats: – Vi mvh-ere har alt for lenge trukket lasset for tidssløserne som bruker opptil flere sekunder daglig på å gnikke på “med”, “vennlig” og “hilsen” i hver jævla e-post, sier talsmann for Akamikkerne i Østfold, Geir Ronny Skaar. – Men mens de sitter og flotter seg med de fem stavelsene sine, er det faktisk noen av oss som må jobbe, sier Skaar, som nå krever godtgjørelse med tilbakevirkende kraft for flere år med merarbeid. – ASAP, avslutter han.

Psykiater Bjarne Håndbrækken, PhD, MD mener å ha identifisert årsaken til at “mvh” i enkelte grupper har overgått “med vennlig hilsen” i popularitet. – Det var Jung som først påpekte sammenhengen mellom lengden i en avskjedshilsen og lengden på det mannlige forplantningsorgan. Det viste seg at de som følte sterkest behov for å fatte seg i korthet gjennomsnittlig hadde 3 cm kortere penis enn kontrollgruppen. Ved å gi synlig uttrykk for at man har det så travelt at man ikke har tid til å fullføre tre enkle ord, håper denne gruppen underbevisst å trekke oppmerksomheten bort fra sin bittelille penis, avslutter Håndbrækken.

Tagged with →