Venner reagerer med vantro på at deltidsskribent i Morgenbladet Simen Sætherback (39) i dag innrømmer at han vurderer å stemme SV. – Dette er en hån mot alt vi står for, sier Frank Rune Musvik (43), upublisert skribent og spaltist i Syn og Segn.

Simen Sætherback er nok en gang i hardt vær.

I gruppen Musvik omtaler som Musvik-kretsen er det vanlig praksis å bekrefte sin identitet som motkulturelt renessansemenneske ved å konsekvent innta det standpunktet omgivelsene minst forventer. – Det er et uhyre enkelt prinsipp, som man skulle tro selv Simen kunne klare å få med seg, slo Musvik fast på Kunstnernes Hus i kveld.

Musvik utdyper: – Når mainstreamen kritiserer reality-TV, kaller vi det det eneste ekte, postmoderne kulturuttrykket. Når alle sier at kulturen vil gå til helvete med Frp-regjering, spør vi om de tror renessansedikteren Jacques Peletier du Mans fikk statsstøtte. Da massene ble glad i homser, begynte vi å dekonstruere kuk-i-rompe ved hjelp av katolsk morallære. Og så videre.

– Men så går han bort og stemmer fuckings SV! Det er et svik mot en hel generasjon av mellomfagsstudenter som har søkt til oss for åndelig veiledning, hevder han mellom to slurker tungt statssubsidiert øl.

Musvik framholder at den logiske, uforutsigbare handlingen for et motkulturelt renessansemenneske er å stemme KrF, Naturlovpartiet eller Pensjonistpartiet, ledsaget av en eller annen aparte begrunnelse. Et annet gangbart alternativ ville vært å avgi en blank stemme påført lange sitater fra Garborgs Bondestudentar eller Skjervheims positivismekritikk.

Som om ikke det konvensjonelle partivalget var nok, oppga Sætherback en oppsiktsvekkende ordinær begrunnelse for å stemme på partiet, nemlig at han ønsket en fortsatt rødgrønn regjering.

Musvik fnyser foraktelig av Sætherbacks begrunnelse: – Regjering? Det er jo bare de som ikke har forstått noe av de virkelige maktstrukturene som bryr seg om hvem fra det politisk korrekte establishmentet som sitter i regjering, sier Musvik mens han understreker poenget med livstrett, megetsigende hoderysting. – Hadde han i det minste stemt SV for å få lettere tilgang til angrepiller.

Sætherback hevder på sin side at SV-valget er direkte avantgardistisk: – Det har blitt for forutsigbart å være uforutsigbar hele tida. Predictable is the new unpredictable, som Skjervheim ville sagt det.