En hel nasjon samles snart for å feire at Gud klynget opp sin halvnakne, blodige sønn på et kors for å bli torturert til døde. Men for en liten gruppe mennesker er påskefeiringen alt annet enn actionfylt moro. – Vi er en bitteliten, sårbar minoritet som stadig utsettes for mobbing og grove krenkelser, sier Berit Grønnmark, forstander i en av Norges glemte religiøse minoriteter: Påskeharekrishna-bevegelsen.

Forstander Grønnmark ikledd påskeharekrishnaenes festdrakt.

Forstander Grønnmark ikledd påskeharekrishnaenes festdrakt (foto: chedderfish/CC).

Berit brøt med den hinduiske hare krishna-bevegelsen etter at påskeharen viste seg for henne i en fleinsoppindusert visjon: – Han åpenbarte for meg at hare krishnaene var sendt av mørke makter for å undergrave påskeharens ekte budskap. De ønsker bare å spotte oss og alt vi holder kjært. Hvorfor tror du de kler seg i gult og synger rare sanger? De imiterer selvsagt påskekyllinger, våre verste fiender! sier en opprørt Berit Grønnmark.

-Påsken spesiell og smertefull

Berit forteller at påskehøytiden er både spesiell og smertefull for de troende: – Det er den helligste av de hellige tider når vi trer ut i marken og leter etter påskeharekrishnaens (FVMXB) hellige egg. Men det er også tiden vi må leve med at vår helligdom blir blottlagt i alskens butikkvinduer for så å gå gjennom fordøyelsessystemet til millioner av nordmenn og bli til avføring.

Dette sårer Grønnmark dypt: – Påskeharen blir sett på som en komisk figur. Men vi bruker påskeharebudskapet til å reflektere over livets store spørsmål. Hvor skal eggene gjemmes, og vil de noen gang finnes igjen? Hvem vet hvor haren hopper? Det er en dypt åndelig prosess, understreker forstanderen.

– Buksevann

Anti-lepusismen (fordommer og systematisk diskriminering av harer, red.anm.) lever i beste velgående, forteller Grønnmark. – Når vi kler opp våre barn i de tradisjonelle påskeharekostymene blir de utsatt for latterliggjøring og buksevann i skolegården. Vi møter stadig fordommer fra arbeidsgivere som reagerer på tradisjonene våre – er det ikke klesdrakten, så er det fortennene eller våre religiøse ritualer. Et av våre medlemmer mistet jobben på Aurskog/Høland folkebibliotek, bare på grunn av at hun praktiserte vår rituelle ”fem om dagen”-gulrotknasking.

Krever handling

Grønnmark krever nå at politikerne reagerer. – Vi vil ha et forbud mot egg i det offentlige rom. I tillegg krever vi krenkende ord som eggstokk, Kinderegg og Besseggen fjernet fra språket med umiddelbar virkning. – Hvis ikke, kommer vi og gjemmer deg, avslutter hun illevarslende.