Flere kommuner lanserer nå et program for å hjelpe lokale Frp-topper å tilpasse seg samfunnet etter at terrortrusselen mot Norge nå viser seg å komme fra kristenkonservative landsmenn. Mange har mistet store deler av ordforrådet, mens hardest rammet er pensjonister hjemvendt etter lengre opphold i Spania.

Reintegreringsprogrammet har fått navnet "Norge fornyer Frp". (Flickr/CC/rcomphoto)

– I mange tilfeller må vi må trene opp oppforrrådet deres helt på nytt. Store deler av deres vokabular har nå mistet sitt innhold: snikislamisering, kulturforræderi, politisk dumsnillhet, arbeiderpartistaten, terrorislam, kulturquislinger, drøm fra Disneyland.

Lokal Frp-listetopp i Venesla, Birger Tjomsland, får hjelp av prosjektkoordinator Aud Vigdis Øksnevad til å gjenopprette taleevnen.

– Det er først de siste dagene jeg har gjenvunnet evnen til å kommunisere med andre mennesker. Helt siden at jeg la ut Facebook-meldingen “Ja, vi vet jo alle hvem som stod bak dette” på ettermiddagen 22/7, har jeg strevd med ordforrådet.

Taletrening

– Gjenta etter meg, Birger: Alle muslimer i Norge….

– …er terrorister.

– Nei…

– Nei, sorry, jeg mener alle terrorister i Norge er muslimer.

– Nei…

– Eh, jeg mener alle terrorister i Norge er hvite, kristenkonservative vestkantgutter i Lacoste-gensere.

– Jo, empirisk har du rett, men slike merkelapper er ikke konstruktive. Jeg siktet til at alle muslimer i Norge har rett til å bli med behandlet som enkeltindivider uten mistenkeliggjøring som gruppe.

– Ah, den var komplisert, jeg trenger meg tid på den.

Tungt rammet

Prosjektkoordinator  Øksnevad forklarer at de får inn klienter som er langt verre rammet enn Birger.

– Noen har vært borte fra hjemlandet over lang tid, har vært eksponert for sterk sol og har kun holdt seg oppdatert på verdensutviklingen gjennom to dager gamle VG på den lokale bocciaklubben, forklarer hun.

– Vi hadde en her om dagen som var så opptatt av å være samlende at han ikke brydde seg om at han samlet folket mot ham. I dette tilfellet har vi midlertidig lagd en lenke som vi følger ham rundt i gjennom valgkampen – for å hindre selvskading, sier Øksnevad som betegner denne ekstrembehandlingen som “grusomt, men nødvendig”.

Tagged with →