Som et tilsvar på kritikken mot manglende oppfølging av nordmenn i trøbbel i utlandet, har UD besluttet å tilby en bærbar, oppblåsbar velferdsstat nordmenn kan ta med seg på utenlandsreiser. Velferdsstaten måler 80×50 cm og får plass i en romslig ryggsekk.

UD lover at det endelig skal bli slutt på dyre og upraktiske reiseforsikringer: Den oppblåsbare velferdsstaten står til tjeneste hele døgnet over hele verden. (Ill: whohoo120(CC)/Opplysningskontoret).

UD lover at det endelig skal bli slutt på dyre og upraktiske reiseforsikringer: Den oppblåsbare velferdsstaten står til tjeneste hele døgnet over hele verden. (Ill: whohoo120(CC)/Opplysningskontoret).

– Vi har fått mange henvendelser fra nordmenn i utlandet som reagerer på manglende oppfølging når de kommer i skade for å smugle narkotika, drepe eller voldta lokalbefolkningen, sier førstekonsulent Bjørnar Brandtzæg i UD.

Den bærbare velferdsstaten utløses ved å trekke i en snor. Et fullt operativt NAV-kontor, komplett med saksbehandler med sosionomkompetanse, ubegrensede økonomiske ressurser og beslutningsmyndighet over lokale politistyrker, blir da blåst opp.

Etter at den oppblåsbare velferdsstaten ble lansert, har ikke kritikken latt vente på seg. En nordmann som pådro seg syfilis på et horehus i Pattaya er traumatisert etter ”en uutholdelig smertefull” ventetid på hele tre sekunder før NAV-kontoret blåste seg opp og han omsider fikk tilgang på skjema RF-0182 for refusjon av helseutgifter i utlandet. En landsmann som nylig ble fengslet i Mekka etter å ha klatret opp på Kaba, syngende ”Drita full før Drøbaksundet” i beruset tilstand, synes NAV-saksbehandleren var ufikst kledd og snakket en vanskelig dialekt. – Espressomaskinen var dessuten i ustand, påpeker mannen, som varsler søksmål.

Brandtzæg legger seg flat for kritikken: – Slik kan vi selvsagt ikke ha det i verdens beste land i 2009, sier han. Men strakstiltak er ifølge Brandtzæg allerede satt i verk: For å bedre kunne ta imot publikums kritikk, vil vi derfor om kort tid tilby reisende en bærbar sivilombudsmann som får plass i en romslig dameveske.