Nasjonalbibliotekets jakt på frivillig ”jeg bare”-person har endelig båret frukter. Frognerjente og livstrett rosablogger Maria Baalstad (17) er bare kjempeglad for å la seg fryse ned i frølageret på Svalbard i 700 år.

MODIG: 17 år gamle Maria Baalstad (innfelt) og fryseanlegget som skal huse hennes kontemporære talemåte de neste 700 årene (foto: OK)

Frykten for at kontemporære ordhell og populærkulturelle vendinger skal forsvinne som følge av miljøkollaps, atomkrig eller kollektiv glemsel har lenge plaget nasjonalarkivar Jøran Sivertsen. Etter flere tiår med forprosjekter har nasjonalbibliotekets arkivarkorps endelig funnet en fremtidsrettet løsning.

– Fremtidens mennesker skal slippe å spa møkk for å finne ordknappe runesteiner når de ønsker å finne ut hvordan fortidens nordmenn ordla seg til daglig, forteller han entusiastisk.

LANG PROSESS: Jøran Sivertsens ekspertgruppe forsøkte lenge å arkivere alle kontemporære samtaler på Tandberg x3000 magnetbånd (Foto:)

– Om 700 år kan historikerne bare aktivere en av tidskapslene og hente frem den epoken de ønsker å studere, uavhengig av datastandard og lagringsmedium. Frølageret på Svalbard ble etablert i 2007 for å ta vare på verdens genetiske arv, og forskermiljøet på Svalbard var mer enn villige til også å fryse ned 17 år gamle Mari Baalstad.

Søttenåringen arkiveres kun utstyrt med det mest nødvendige. En iPhone, tre par Uggs og løfte om Spotify premium abonnement for all fremtid.

– Jeg tror ikke hun får ladet iPhonen sin om 700 år, innrømmer Sivertsen, men det var ultimatumet hun stilte, så vi gjorde ikke noe stort poeng ut av det.

– Jeg bare, yess! Sier Baalstad. Jeg bare… drit i å gå på skolen dah! Og mamma bare… lykke til, og alle bare…Hæææ? Og jeg bare hiii.

I følge Baalstad er ikke planene for avskjedsfesten klare, men alle bare… party? wæææ!!! LOL! 🙂