Selv etter fire uker med negativ omtale av den hardt prøvede folkegruppen “uigurene” har nordmenn flest fremdeles ingen formening om hvem de er, hvor de kommer fra eller hva de vil oss.

– Det er helt klart et demokratisk problem at Norges hittil alvorligste terrorsak ikke involverer tidligere kjenninger av det norske folks fremmedfrykt, sier NUPI-forsker Stine Søderhagen.

-Etter tiår med innvandring og billige ferieturer skulle man tro at fremmedfrykten blant folk flest ville være romslig nok til også å inkludere nettopp uigurene, men nyanmeldte folkegrupper forteller at det stadig blir vanskeligere å få en rettmessig plass i nordmenns bevissthet.

Søderhagen forteller om flere unge Fashiker og Mahauekhere som sier rett ut at de skulle ønske de var somaliere – så hadde de i hvertfall blitt møtt med et sett forutsigbare fordommer å kjempe mot.

FORVIRRENDE UIGURER: 98 % av spurte nordmenn mener bestemt at bildet til venstre viser uigurer, mens bildet til høyre viser glade folk fra syden. Sannheten er en ganske annen. -Uigurer er lumske og later ofte som om de liker å danse i gatene, forteller NUPI-forsker Stine Søderhagen. (FOTO: DPerstin/CC/flickr)

– Noen har helt klart sovet i timen, innrømmer statssekretær Lasse Viken i arbeids- og inkluderingsdepartementet.

-Det kan ikke være sånn i verdens beste land i 2010 at befolkningen først blir oppmerksomme på en mismodig folkegruppe i det de forsøker å begå terror mot oss.

Etter at Facebookgruppen “Vi som ønsker skolering i skumle folkegruppers gjøren og laden” passerte 45 000 medlemmer med krav om øremerkede midler over neste års statsbudsjett til forberedende fremmedfrykt, har departementet har i første omgang hastebevilget 45 millioner kroner til en plakat- og radiospotkampanje.    

– “Ukens folkegruppe” er en nysatsing som folk flest vil stifte bekjentskap med i t-banevogner, på busser og etter “Lyden av Norge” på P4 alle hverdager, forteller statsekretær Viken.

Første gruppe ut er, ja du gjettet riktig, uigurene.

———————————–

Mer om uigurene her