Etter firehundre og sekstito fingerte trehjulsykkelulykker hevder Theodor Bjørn seg arbeidsufør og grovt utnyttet av sine formyndere. Denne uken starter rettsaken.

ULYKKELIG TID: -Mens kameramannen lo og regissøren klappet kjempet jeg mot tårene i søla med tre brukne ribbein og en selvfølelse på linje med iberiasneglens, forteller Theodor Bjørn (FOTO: Youtube/NRK/OK)

Den folkekjære entertaineren Theodor forsvant brått fra rampelyset på midten av 80-tallet. Etter nesten ett tiår på alles lepper endte eventyret med bitre anklager om dårlige samarbeidsevner, fraværende interesse for å lære replikker og generelt dalende interesse for kosedyranimasjon blant målgruppen.

Tvunget til selvskading

– De skulle passe på meg, men tvang meg hele tiden til å falle på trehjulssykkel, sier Theodor som nå vil gå rettens vei for anerkjennelse av senskader som følge av statskanalens hjerterå adferd. -Det verste er at de kringkastet det, sier bistandsadvokat Kenneth Løveng, som legger til at erstatningskravet også vil ta hensyn til at Theodor som følge av denne påtungne klumsete adferden aldri siden klarte å komme i lønnet arbeid.

Theodor hadde en periode som sesongfisker i Seattle tidlig på nittitallet, men også der ble han innhentet av fortiden. -Norskamerikanere møtte opp på brygga ved daggry og ropte at jeg skulle falle sånn som i gamledager. Det sier seg selv at trålereierne ikke kunne ha meg ombord etter det, forteller han.

NRK avviser

NRKs knappe kommentar til søksmålet provoserer bistandsadvokat Løveng. -De hevder Theodor var en kosebjørn i en tid hvor kosebjørner hadde enn annen status enn dagens kosebjørner, og at man må se de fremprovoserte sykkelulykkene i lys av lytehumoren som rådet i samtiden. Det er provoserende at de sammenstiller plagingen av Theodor med den rådende “full mann-humoren” som bergtok nasjonen fra Chat Noir-scenen. Theodor var bare et barn, tordner Løveng.

Kan skape presedens

Søksmålet følges med stor interesse av flere NRK-kjendiser. Bjarne Betjent fra Sesam Stasjon kan fremdeles ikke kan vise seg på byen uten at folk hermer etter stemmen hans, Titten Tei plages enda av følelsen av å mangle fri motorikk, Jarl Goli blir stadig nektet å gi ut seriøs musikk og Gulars som de siste tjue årene har ligget fastspent på lukket avdeling med begrunnelse “Denne fuglen skal aldri mer slippes løs på barn”.

Saken kommer opp i Oslo Tingrett 20. august.