Finalefavoritten Sylvia Brustad måtte se seg slått på målstreken i konkurransen ”Byråkratiet har talent”. Dommerne hadde lenge latt seg imponerende av bygdetalentet som i de tidligere rundene fattet vedtak og satte i gang utredninger uten verken relevant næringsøkonomisk utdannelse og erfaring. Men manglende resultater fikk til slutt publikum til å vende tommelen ned.

Sylvia Brustad, mens hun fortsatt hadde folket på sin side. (Flickr/CC/Banalities)

Sylvia Brustad, mens hun fortsatt hadde folket på sin side. (Flickr/CC/Banalities)

BI-amanuensiser, som av en eller annen grunn får offentlig støtte for å forske på slike populærkulturelle kåringer, har allerede forklaringen klar. I finalen skal Brustad ha valgt en i overkant ambisiøs sak å profilere seg på.

– Aker-saken blir av kjennere regnet som en klassisk felle for ”Byråkratiet har talent”-deltakere, forteller Ådne Stakkestad, ved BIs Institutt for Offentlig administrasjon av populærkulturelle kåringer.

– Jeg hadde vel helst sett at hun valgte noe som stod bedre til hennes noe rustikke administrative evner. For eksempel ekspropriering av et vassdrag, sier Stakkestad som også reagerte på at Røkke selv satt i juryen i saken. Dette ble senere forklart som en såkalt ”good will”- handling fra regjeringens side.

Brustad skal ha reagert med sinne da hun ikke vant, noe som skal ha gått utover både personer og gjenstander bak scenen etter sending. Arbeiderpartiets “lykkekrukke” med asken til Martin Tranmæl skal ha gått i gulvet og restene av ”et bål av vilje” ble strødd utover gulvet i Folkets Hus. Flere av de tilstedeværende skal ha uttrykt lettelse over at Tranmæl-biograf og -beundrer Haakon Lie slapp å være vitne til episoden. De arrangementsansvarlige har inntil videre sykemeldt Brustad.

Vinneren, og med det ny næringsminister, ble noe uventet finansfigur Petter Stordalen. Ifølge BI-amanuensis Stakkestad vant Stordalen trolig på løftet om at alle nordmenn skal få tilsendt esker med små shampooer, såper og neglefiler – og få rene håndkler hver morgen.

Tagged with →