For å komme gjennom sommeren vedtok Stortinget i dag en krisepakke med unnskyldninger for jernbanen. Idag ble det politisk enighet om en pakke bestående av blant annet solslyng, blitz fra japanske turister og typiske guttestreker.
– Med sommeren i anmarsj kan vi ikke lenger benytte de klassiske unnskyldningene om ising, kondens og store snømasser, sier informasjonsrådgiver i Jernbaneverket, Bjørnar Brandtzæg.
– Våre lagre med bortforklaringer var tynnslitte. Det var viktig for jernbanesektoren at politikerne viste handlekraft og snarest vedtok noen nye unnskyldninger for oss å bruke, sier en opprømt informasjonsrådgiver.
Frp raser
Pakken, som har blitt hetende “Syndere i sommersol”, blir positivt møtt både i jernbaneforvaltningen og politikken. Frp er imidlertid i harnisk over forslaget.
Frp-leder Siv Jensen raser over at regjeringen ikke er villig til å konkurranseutsette unnskyldninger i jernbanesektoren.
– Jeg er helt overbevist om at privat sektor vil kunne bidra til langt bedre bortforklaringer. Nå er tiden inne for å gå bort fra de klassiske offentlig sektor-unnskyldningene om infrastuktur og planverk. Det må introduseres nye og markedstilpassede unnskyldninger som “manglende synergieffekter”, “sviktende proaktivitet” og “volatilitet i markedet”, tordner hun.
Optimist
Brandtzæg i Jernbaneverket er imidlertid positiv til endringene:
– Jeg er sikker på at våre kunder vil sette pris på nye og bedre unnskyldninger der de står og venter på toget. Nå går vi sommeren optimistisk i møte!
Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa viser til at planene for en styrket satsing på jernbanen er i rute.
– Jeg sa i vinter at ting ville gå dårligere før de gikk bedre. At vi allerede nå er i havn med den første delen av planen lover bra for fortsettelsen, sier Kleppa og smiler som alltid avvæpnende.
Nei, nei, denne krisepakken langt fra tilstrekkelig.
Hvor er det f.eks. blitt av
– togføreren fikk en uventet invitasjon til å megle i Afganistan og måtte dra umiddelbart
– riksantikvaren stoppet toget for å frede lokomotivsettet
Her er det FLERE GODE unnskyldninger som er uteglemt og derfor gjør krisepakken utilstrekkelig.
Og det er klart den skulle vært konkurranseutsatt. Det er endog slik at EØS-reglene krever det.
Nå må Meltveit Kleppa ta affære.