AP er godt i gang med å endre kurs etter valgnederlaget. Støre tar selvkritikk og varsler at han går tilbake til tåkepraten som tidligere sikret høye målinger.

F-IMG_3187

– Hvor mange fingre holder jeg opp, spør Støre en velger. – Fire. Vi må ha respekt for tommelens autonomi. (Foto: CC/Troms Arbeiderparti)

Gjennom valgkampen så velgerne en ny og langt mer tydelig Jonas Gahr Støre. De mange forbeholdene og luftige setningene var borte. Og politiske kommentatorer var enige om at Støre vant samtlige debatter mot sine rivaler.

Men den nye stilen ga ikke resultater ved valget, og nå varsler Arbeiderparti-lederen en kursendring tilbake til sin gamle strategi.

– Vi må ta konsekvensen av valget. Signalene er tydelige på at velgerne foretrekker utydelighet.

Tvungen frivillighet
– Hva betyr det for kjernesaker som klima og kommunereform?

– Klimaet er viktig i gitte faser. Men det vil være uklokt å trekke slutninger på dette tidspunktet. Vi skylder også forurensning å ta også deres argumenter på alvor, sier Støre.

– Når det gjelder kommunereform, så er det fordeler med både tvang og frivillighet. Der vil vi søke en mellomposisjon hvor kommunene frivillig lar seg tvinge til sammenslåing.

Alle skal med

 – Er det noen saker dere fortsatt er tydelige på?

– Selvsagt! Vi rokker aldri på det som var valgkampslagordet ”Alle skal med”.

– Så alle skal altså fortsatt med…?

– Jada. Samtidig trenger vi jo et differensiert syn på alle. Vi kan ikke risikere å skjære alle under én kam.  

– Hva med en spade, er det fortsatt en spade?

– Spaden er mitt favorittredskap! Fordi den hele tiden beveger seg på det ene og på den andre siden av jordens overflate.

Erna er klar 

Statsminister Erna Solberg er tydelig på at Regjeringen vil fortsette å være klare.

– Vi er helt tydelige. Mine statsråder vil aldri nøle med å bruke ord jeg ikke ville brukt, dra på besøk jeg ikke ville dratt på – og fremme politikk jeg ikke står for.