– Siden Kongen vil være utkalt på et hasteoppdrag på nasjonaldagen, har jeg påtatt meg å steppe inn i hans sted, sier Statsministeren. 17. mai deler HM Kong Harald ut “Stå på”-pins til 3A på Tomsvoll skole for å ha samlet inn veldig mange flasker til leirskoleturen sin.

Her demonstrerer Stoltenberg at han snart har den kongelige hilsenen inne. (Flickr/CC/Troms Arbeiderparti)

– Dette er kun ment som avlastning for Kongen. Min forståelse er at Hans Majestet har behov for å hvile ut etter flere krevende runder med åpninger av trekantsamband langs Nordvestlandet, forteller Jens Stoltenberg.

Statministeren forteller at Kongen var enig i denne måten å organisere nasjonaldagen på.

– Han var ikke sååå lei seg som Dagbladet vil ha det til. Tvertimot virket han sliten av all nasjonalfølelsen. På møtet vårt gjentok han stadig vekk “Altfor Norge”.

Kongen skal også “helt frivillig” ha sagt seg villig til å gi opp kongelosjen i Holmenkollen til VIP-delegasjoner fra statsforvaltningen.

Forberedelser

En delegasjon fra Statsministerens kontor, ledet av Statssekretær Karl-Eirik Schjøtt Pedersen, var i ettermiddag på Slottet for å plukke opp Kongens flosshatt og et utvalg av Dronningens hodeplagg. Schjøtt Pedersen tok også  med seg et utsmykket septer han fant i en gammel kiste, men understreket at Statsministeren trolig ikke vil ta det i bruk på selve nasjonaldagen.

– Med mindre Trond Giske lener seg inn for å få en nasjonaldagsklem.

Krigskorset

Stoltenberg avviser at hans opptreden på nasjonaldagen har sammenheng med at det var ham og ikke Kongen som delte ut krigskorset nylig.

– Vi har nå forklart at det er naturlig at Kongen er med neste gang krigskorset deles ut. Og det bør ikke bli lenge til, vi er tross alt med i to kriger. Dette er en regjering som lytter til folket. Og vi har stor forståelse for hva befolkningen er opptatt av her i dette landet- monarki og krig.