I sin tale til landsstyremøtet innrømmet statsminister Jens Stoltenberg hva som har ødelagt for Regjeringen i det siste: Senterpartiet ba om ett eneste ønske i Soria Moria II – å få alle sine ønsker innvilget.

Overraskelsen var stor da Stoltenberg oppdaget at han var lurt opp i stry. (Flickr/CC/Troms Arbeiderparti)

– Jeg burde nok ha vært mer mistenksom da Senterpartiet i Soria Moria II-forhandlingene sa de kun hadde ett eneste ønske. Det var naivt av meg å tro at det ønsket var levende bygder, sukket statsministeren.

Stoltenberg fortalte videre om hvordan det ene ønsket så avløste en endeløs rekke med ønsker fra Senterpartiet.

– Som resultat har jeg styrket kommuneøkonomien, landbruksstøtten, matvarelagre, distriktsutbygging, matjord, kulturlandskap. Levende bygder har de faktisk ikke bedt om enda. Men det kommer vel.

Stoltenberg har imidlertid satt regjeringsadvokaten til å utrede i hvilken grad grad det er tillatt innen kategorien “uendelige ønsker” å ønske seg noe og så reversere ønsket.

–  Først innvilget jeg ønsket om oljeleting i Lofoten, så innvilget jeg å trekke det tilbake. Det samme skjedde nå angående kraftlinjer over Hardangerfjorden. Selv formålsløs kjøpslåing har vel visse formelle juridiske begrensninger?