NRK-serien “Brøyt i vei” ødelegger landsdelens rykte: – Vi e da faen ikke sympatisk, lun og vænnli, sier stereotyp og tungt subsidiert nordlending Britt-Mossa Pedersen (59).

Britt-Mossa Pedersen (59) krever rettferdighet for stereotype nordlendinger. (Foto: Skjermdump NRK/Seattle Municipal Archives/CC).

Britt-Mossa Pedersen (59) krever rettferdighet for stereotype nordlendinger. (Foto: Skjermdump NRK/Seattle Municipal Archives/CC).

Serien har blitt kritisert for ikke å vise det ekte Nord-Norge. Drikkfeldig trygdemisbruker Britt-Mossa Pedersen (59) har også sett seg lei på at NRK fremstiller nordlendinger som ufarlige, hardtarbeidende nordmenn som tilsynelatende ikke stadig drikker seg dritings på statlige subsidier, for så å fortelle pinlige groviser og slå hverandre helseløse.

-Viss at æ hadd fådd tak i nån av dæm der skeivronka surkukan, sier Pedersen med referanse til programskaperne. – Da ska æ lov dæ. Æ sko ha tadd å horpæska dæm på ballan med en stivfrossen auuor.

– Dialogen i serien e helt urealistisk. Dæm vise sveittpeisa som prate hyggeli med folk på engelsk, påpeker hun fra sitt stambord på Rorbua i Tromsø. – Men ingen skal komme hit og fortæll mæ at du kann snybrøyt i ukesvis uten å en eneste gang utbryte «han e ikke så jævla lang, men faen kor tynn han e».

– Æ har heller ikke observert en hælvettes slængfetta eller hæstpeis så langt i serien, analyserer Pedersen. – Og kor e sjarkhoran? spør hun retorisk.

Hun påpeker at Rorbua-nordlendingen ble beskyttet som en del av verdens kulturarv av UNESCO i 1979 og at ethvert forsøk på å nyansere bildet av nordlendinger som noe annet enn Mack-øl-drikkende, bannende og arbeidsskye kan være i strid med FNs konvensjon om urfolks rettigheter.

Pedersen er bekymret for mulige konsekvenser for nordlendingers straffeamnesti i bannskapsrelaterte straffesaker:

– Serien gir inntrykk av at ækte nordlendinga kan prat beherska og sakli. Kordan skal vi nu slæpp unna med å kalle han Stat for hæstkuk?

Tagged with →