Etter massiv kritikk åpner sentralkomiteen i Rudolf Steinerskolen likevel døra på gløtt for dataundervisning i skolen. – Vi tillater data så lenge det er i tråd med Steinerskolens fire grunnferdigheter: Toving, nøttesanking, spiritualisme og sanglek, sier presseansvarlig for Steinerskolene i Norge, Runar Døvmoll.

OPERATIVSYSTEM: Nilla Mohaug (9) og IKT-lærer ved Steinerskolen Turid Birkenes (37) forsøker sammen å tette sikkerhetshullene i sitt hjemmelagede operativsystem (FOTO:San Jose Library/CC/flickr)

OPERATIVSYSTEM: Nilla Mohaug (9) og IKT-lærer ved Steinerskolen Turid Birkenes (37) forsøker sammen å tette sikkerhetshullene i sitt hjemmelagede operativsystem (FOTO:San Jose Library/CC/flickr)

Døvmoll hevder det er en misforståelse at Rudolf Steiner var negativ til teknologi: – Det er veldokumentert at Steiners fascinasjon for den nyutviklede “safety scissor”, saks smidd i hardt og presist metall bidro til å revolusjonere steinerbarnas hverdag på slutten av 1920-tallet. Tidligere måtte barna samle jernmalm og lage jernmiler for så å smi sin egen personlige papirkniv før de i det hele tatt kunne begynne det møysommelige arbeidet med å samle bomull til papirproduksjon, den kanskje mest forhatte arbeidsoppgaven i prosessen med å lage sine egne lærebøker. Mange barn ble aldri ferdige med å binde inn sin egen lærebok, langt mindre fylle den med meningsfylt innhold før de utslitte men teosofisk fullendte avsluttet fem års skolegang uten nevneverdig kunnskap.

I skogholtet rundt Steinerskolen på Nordstrand virrer ivrige barn av kunstnere, skuespillere og forfattere målløst rundt på jakt etter skogens frukter. – Kan jeg lage mikrochip av frosne kastanjer fra i fjor?, spør det koleriske barnet Emil. Kanskje vi kan lage LCD-skjermer av isflak, roper niåringen Anja fra bekkefaret like nedenfor. Jeg tror jeg vil tove mitt eget tastatur med farger fra de fire årstidene utbryter Mathias mens han lurer på hvor han skal finne ull på denne tiden av året.

– Alt har sin pris, forklarer Rune Døvmoll. – Barna får bruke friminuttene til å lage sin egen datamaskin som de kan bruke i gitte undervisningssituasjoner fra og med tredje klassetrinn.

Heller ikke dette friminuttet førte til definitivt gjennombrudd for de ivrige Nordstrandselevenes jakt på transformerbare frukter fra skogen. Men noe godt kom det ut av jakten. -Jeg fant en død mus, forteller andreklassingen Sigrunn Aleah stolt. Nå trenger jeg bare to eikenøttskall til knapper og litt strøm så kan jeg bevege skjermpekeren – hvis jeg finner ut hvordan jeg lager operativsystem av eggeskall og fingerhekling, da.

—————-

Mer om Steinerskolens datasatsning her