Under årets Nordiske Mediedager ble skoleavisa på Tomsvoll Barneskole tildelt gulldiplom. Avisas undersøkende journalister avslørte at kampanjen “Folkets Sommerfavoritter” i realiteten er et korrupt samarbeid mellom matvarekjedene og helsemyndighetene for å få barn til å spise mer grønnsaker.

Dette bildet demonstrerer hvordan barn skulle narres til å tro at asparges var blant "Folkets Sommerfavoritter" (Foto: Faksimile av Meny-reklame)

Overraskelsen på årets Nordiske Mediedager kom i kategorien for beste undersøkende journalistikk. Forhåndsfavoritten NRKs Brennpunkt raste etter at et program om en kansellert Syden-billett som ikke lot seg refundere, ikke nådde opp i konkurransen. Tross at arkivskap smeller igjen i sakte film gjennom hele innslaget.

Førstepremien i kategorien gikk i år til skoleavisa på Tomsvoll Barneskole. Avisas undersøkende journalister avslørte at matvarekjedenes kampanje “Folkets Sommerfavoritter” i realiteten er et korrupt samarbeid mellom matvarekjedene og helsemyndighetene for å få barn til å spise mer grønnsaker.

Imsdal reiste mistanken

Journalist i skoleavisa ved Tomsvoll barneskole, Emma Syversen, forklarer motivasjon bak reportasjene.

– De første annonsene for “Folkets Sommerfavoritter” var forsåvidt greie. De presenterte produkter som potetgull, kroneis og jordbær. Det var da de plutselig promoterte Imsdal flaskevann som nr. 3 blant folks favoritter at den første mistanken kom. Vi bare, vann, liksom? Og Christine Koht virket liksom litt for begeistret i tv-reklamene. Selv til å være Christine Koht.

Pengesporet

– Hvordan fikk dere det avgjørende sporet?

– Plutselig dukket det opp en avisannonse for “Folkets Sommerfavoritter” hvor, mellom lekkerbiskener som grillpølser og foccacia, hva er det som dukker opp? Jo,  asparges! Vi bare, what, asparges? Har de folka egentlig smakt asparges, liksom?

– Og det ble innledningen til en grundig etterforskning som tilslutt tok dere til parkeringsgarasjen under Helsedirektoratet.

– Riktig, en fyr i hatt og støvfrakk stod gjemt av skyggen innerst i garasjen, mens han knasket på fem sorter frukt og grønnsaker samtidig. Han ba oss følge pengene.

– Hva skjedde så?

– Pengesporet ledet oss til Helsedirektoratet. Det viste seg at en gruppe matbyråkrater operererte på siden av ernæringsrådene. De ville snu folks kostvaner på egen hånd. Men annonsen for asparges viste de hadde blitt overmodige og tøyd strikken for langt.

Framtidsplaner

– Og nå skal dere alle blir journalister når dere vokser opp?

– Nei, er du gærn? Nå vil jo Frp endre Pressen faglige utvalg og innføre langt strengere straffer for journalister som ikke oppfører seg. Nei, du, vi rosablogger heller for tre shampooflasker og en onepiece i måneden.