Sladrehank og grunnlegger av nettstedet vikisognleaks.org, Trym Åseng (15), krever nå beskyttelse som varsler ved Vik barne- og ungdomsskole.

Foto: jose jara ramirez (Flickr/CC).

Vik i Sogn-gutten Åseng har den siste uka fersket medelev Markus (15) på guttedoen med et pornoblad, Jonas (13) i smugrøyking, mens Nora (14) har skrevet lapper i timen og dessuten fått mensen. All informasjon er sirlig registrert og lekket til lokalavisa og undervisningsinspektøren, som for øvrig er homo, ifølge Åsengs opplysninger.

– Jeg har vært sladrehank helt siden barnehagen, sier Åseng til Opplysningskontoret.

Men åpenheten har kostet: – Jeg har opplevd mobbing, utfrysing og buksevann, som oftest begrunnet med at ”sladrehank skal selv ha bank”.

Sladrehanken ønsker derfor nå å avslutte karrieren som sladrehank og få lovbeskyttelse som varsler.

Han får støtte fra førsteamanuensis i alliterativ arbeidsrett fra Høgskolen i Aurskog/Høland, Kurt Brunlund: – Lovverket er veldig tydelig på at sladrehank selv skal ha bank, sier han. – Men det er mer uklart hva en varsler skal ha. Barsel?

De siste ukene har sladrehanken blitt oppmerksom på at virksomheten hans er del av et større samfunnsoppdrag: – Det er jo et viktig demokratisk prinsipp at folks feil og mangler blir gjort tilgjengelig for lokalsamfunnet, slik at de kan ta seg sammen og ikke være så fulle av feil og mangler, sier han.

– Derfor har jeg samlet all informasjon om klassekamerater, lærere på dette nettstedet, sier Åseng og viser Opplysningskontoret hjemmesiden til vikisognleaks.org.

I Vik-bygda er reaksjonene sterke på at gnålemikkel Åseng søker beskyttelse i lovverket. Førstekonsulent i kommuneadministrasjonen, Reinert Bråbakk, som på vikisognleaks.org blir avslørt som Barbra Streisand-fan, sier til Opplysningskontoret at de vurderer å kreve Åseng utlevert til nabobygda Nes i Sogn.

– For hva da, seksuell trakassering?

– Nei, for å være jævla irriterende.