I kjølvannet av Sjakk-Carlsens oppsiktsvekkende seier i Grand Slam-turneringen i Kina sliter sjakk-norge fremdelses med å hause opp entusiasmen blant folk flest. Opplysningskontoret har fått tak i sjakkforbundets hemmelige allegori-liste, sjakkentusiastenes fremste våpen i kampen om medias oppmerksomhet.

– Uff, har den kommet på avveie? er tidligere sjakkmentor Simen Agdesteins umiddelbare reaksjon da Opplysningskontoret ber om en kommentar til innholdet. – Det ville ikke være noe sjakktrekk av meg å si noe på det nåværende tidspunkt.

FRUSTRERT: Sjakkunstner Magnus Carlsens prestasjoner når ikke ut til folk flest (FOTO: erral/flickr/CC)

FRUSTRERT: Sjakkunstner Magnus Carlsens prestasjoner når ikke ut til folk flest (FOTO: erral/flickr/CC)

Alle med middels interesse for norske prestasjoner utover det middelmådige har de siste dagene fått med seg at noe stort er i ferd med å skje med Askeladden fra Lommedalen. Nettavisene har daglig meldt at Carlsen “er i ferd med å skrive verdenshistorie”, noe de forøvrig har hevdet hver gang Carlsen har satt seg til ved sjakkbrettet de siste tre årene.

Vanskelig situasjon

– Carlsen har havnet i en klassisk “ulv! ulv! -situasjon”, sier sjakkforbundets mediekontakt Liss Wiig etter å ha innsett at listen over potente allegorier virkelig har havnet Opplysningskontoret i hende. – Alle vet at Carlsen er i “ferd med å skrive verdenshistorie”, men ingen skjønner hva prestasjonen innebærer. Derfor laget vi en liste over tilsvarende bejublede prestasjoner som folk flest kan forholde seg til. Den første allegorien, den såkalte Attenåringsomløperhundremeterpåunder10sekunderutendoping-allegorien har gått på tung rotasjon de siste dagene med stor suksess.

Sjakkforbundets videre plan er å lansere en ny allegori hver gang Carlsen styrker sin posisjon ytterligere. Her er listen over sammenlignbare prestasjoner:

1. Valg-allegorien: Carlsens prestasjon er på linje med å bli valgt inn på Stortinget og havne i utdanningskommiteen med en uttalt og demonstrert forakt for bøker, kunnskap, og kultur i en alder av 23 år uten karrierefremmende bruk av hakeløse partimellomledere.

2. Sydpol-allegorien: Carlsens prestasjon er på linje med å gå til sydpolen uten armer og GPS i en alder av 18 år for så smilende å kutte av seg beina før hjemturen starter.

3. Musiker-allegorien: Carlsens prestasjon er på linje med å vokse opp i et totalitært regime, gro en rufsete sveis, lære seg grunnlegende felespill, beholde beina plantet på jorden og vinne Melodi Grand Prix uten bruk av nyskapende verseteknikk, tekstinnhold eller kjønnsperspektiv i en alder av bare så vidt over 20.

4. Jesus-allegorien: Carlsens prestasjon er på linje med å bli født i en stall av en mor som aldri har pult og en far som hevder å være snekker i et samfunn uten internett, fri presse eller støtteordninger for distriktsutvikling og likevel klare å bite seg fast i folks kollektive forkvaklede bevisthet i over 2000 år selv om han aldri har hatt støtte fra pr-og-kommunikasjonsbransjen og selv om han tullet seg bort og døde i en alder av noen-og-tyve-år.

5. Kongo-allegorien: Carlsens prestasjon er på linje med å dra på guttetur til Kongo fullastet med våpen, rote bort sjåføren sin i et uforklarlig blodbad, bli tatt med forsvarseffekter, bilder av presidentfruens truser, sadomasochistiske treningsfilmer hvor leiesoldatene hytter med nevene og roper “vi skal rane banker!, vi skal rane banker!”, insistere på å omtale hovedstaden ved sitt koloniale navn, holde kjeft i rettsalen og komme levende hjem fra det i en alder hvor skjeggveksten fremdeles ikke er overbevisende.

– Hvis ikke dette får folks øyne opp for Carlsens prestasjoner, så vet ikke jeg, avslutter en optimistisk Liss Wiig.

———————

Les mer om Sjakk-Carlsen her og her og her

Tagged with →