Skattemyndighetene løsner nå litt på regelverket for å forenkle utfyllingen av årets selvangivelse. – Bittelittegrann skattesnusk har, når sant skal sies, aldri skadet noen, sier Bjørnar Brandtzæg, informasjonsrådgiver i Skatteetaten. – Bare ikke la det gjenta seg.

Brandtzæg forstår godt at befolkningen trenger ørlite hjelp, og bare akkurat nå, for å komme over en svært liten økonomisk kneik – en gang for alle.

- Du får ikke se noe til vår tradisjonelle hyttende pekefinger i år, smiler informasjonsrådgiver Brandtzæg. (Flickr/CC/Splrop)

– Vi er også mennesker og skjønner godt at akkurat nå er et litt dårlig tidspunkt for å praktisere skattereglene helt nazi. Med finanskrisen, et ustabilt valutamarked, planlegging av sommerferien, en lekk takkrenne som absolutt skulle vært fikset og helt ekstraordinært spennende vårmoter, så er det opplagt litt kilent å be folk om å stille opp for fellesskapet i år.

Brandtzæg forteller at den nye strategien er blitt til i nært samarbeid med brukerne. Byråkratene har brukt mange timer på endelig å komme til bunns i de mange brevene og e-postene etaten blir tilsendt.

– Som mange ofte påpeker: I stedet for å kaste bort masse ressurser på å etterforske småplukk, burde vi ikke i stedet bruke ressursene på å ta de store fiskene? Øst-europeiske bander, hvitsnippforbryterne, og ikke minst de virkelig store globale skurkene som sitter i dype skinnstoler og stryker persiske katter mens deres spesialbygde roboter robber verden for penger.

Brandtzæg innrømmer at selv norske finansmyndigheter kan slite fra tid til annen.

– Myndighetene vet akkurat hvor vanskelig det er for eksempel å fylle ut alle postene på et statsbudsjett uten at en flikker litt på noen valutareserver og “glemmer” et siffer i utenlandsregnskapet. Og hvorfor skal vi redde bankene gjennom ekstraordinære tiltak og ikke folk flest? Denne beskjedne håndsutrekningen er jo så liten at den knapt er synlig. Ja, her kan en virkelig snakke om markedets usynlige hånd.