I sin tale i Davos i dag sa Haakon at han vil gjøre alt som står i din makt for å avskaffe fattigdommen og løse klimaproblemene. Ifølge eksperter er Kronprinsens arbeid mot fattigdom avgjørende for at han skal kunne fortsette å ekspropriere offentlig eiendom og henge med Bono i Davos for din regning uten at noen synes det er det minste problematisk.

Foto: Seansie (CC/Flickr)

–  Min generasjon kan få slutt på fattigdommen. Det gjelder bare å være veldig, veldig nøye med hvem man velger som foreldre, sa prinsen i talen sin.

Han fremhevet videre at et system der privilegier, posisjoner og grenseløs rikdom går i arv fra far til sønn ”har fungert ekstremt fattigdomspreventivt i mitt tilfelle”.’

Det er mye den enkelte kan bidra med for at kronprinsparet fortsatt skal bruke oljepenger til å fly verden rundt mellom luksusresorts og shopping i privatjet uten at noen hever et øyebryn.

– Matavfall i de grønne posene, og plast i de blå, forklarte kronprinsen. – Verdighet begynner i hjemmet. Tenk positivt, puss tennene to ganger daglig og husk å kompostere!

Hennes Kongelige Høyhet Mette-Marit Tjessem Høiby sa i en kommentar at Kronprinsens foredrag var ”kjempespennende”, ”superinteressant” og ”veldig lærerikt”, hvorpå hun umiddelbart ble utnevnt til Årets Medmenneske, slått til helgen og nominert til og tildelt Fritt Ords ærespris for sine banebrytende uttalelser.

Kronprinsessen ledet på sin side gruppen Global Shapers, der hun har fått rollen som “mentor” takket være sin mangeårige globale arbeid med å forme veskesamlingen sin i Luis Vuitton-butikker i alle verdensdeler.

Han fyren fra Farmen var dessuten opptatt.

– Kronprinsessen har dessuten lang erfaring med gründerånd og oppstartsvirksomhet, sier kongeekspert Carl Erik Grimstad. – Jeg kjenner for eksempel ingen som har påbegynt så mange studier som henne.

Kronprinsessen brukte sterke ord i dagens plenumssesjon. – Nå må det bli slutt på at vi bare prater løst om fattigdomsproblemene med gårsdagens begreper.

– For å gjøre en forskjell i framtida blir vi nødt til å bruke nye og mer fremtidsrettede ord, som verdighet, mikrokreditt, giverkoordinering og sosialt entreprenørskap, framhevet hun.

Lokale miljøaktivister viste imidlertid til en målbar økning i lokale utslipp av metangass som følge av kronprinsparets meningsløse drittprat.