stc3b8rmersteira

Den russiske gateprostituerte Jelena Demisjova stilte i dag til start – og vant overraskende – verdenscuprennet over 15 km klassisk stil i Nové Mesto. Demisjova, som vant løpet med 14 sekunder ned til Therese Johaug, er til daglig prostituert på gatene i Murmansk. Demsjova stilte opp for å protestere mot de norske langrennsjentenes stadige parodier på russiske kvinner som har blitt kritisert for det mange mener er stereotypifisering av russiske kvinner som prostituerte.

 

– Jeg valgte å ta igjen med samme medisin. Kan Størmer Steira parodiere meg i offentligheten, kan jeg parodiere henne. Jeg vet det er mange av mine arbeidsvenninner på gatene i Murmansk som ser på Eurosport i vinduene på TV-butikker mens de venter på kunder. Denne seieren er dedikert til dere, jenter!

 

Demsjova var ikledt Størmer Steiras norske langrennsdress og hadde flettet håret på Tana-jentas karakteristiske vis. Det stripede håret hadde hun fra før. Om selv resultatet sier Demsjova:

 

– Jeg er like overrasket selv. Jeg har fått kondisjon av å gå gatelangs som prostituert, men langrennsteknikken hadde jeg ikke inne. Størmer Steira har jo også en noe kantete måte å gå på som ikke viste seg å være en fordel på det løse underlaget vi hadde i dag. Etter å ha ligget bak ved siste veksling, var det bare mitt sinne mot det ufølsomme norske danseinnslaget som motiverte den sterke avslutningen.

 

Det var i dag ikke mulig for Opplysningskontoret å få kommenter fra verken den norske eller russiske langrennsleiren. Dette skyldes trolig at disse nå er i en intens strid om hvilket land som skal akkrediteres de 75 verdenscuppoengene som følger med seieren. Russland hevder at Demisjovas russiske statborgerskap er avgjørende, mens Norge peker på at Demisjova gikk i norsk landlagsdrakt og benyttet dessuten Størmer Steiras fraskyvsteknikk som er framforsket og kopibeskyttet ved Toppidrettsenteret i Oslo.

 

Les også: Nå går det Størmer Steira sin vei!

Les også: Artige jenter synes fremdeles de er morsomme