Rektor Bjørg Brandtzæg ved Svartmarka SFO i indre Aurskog/Høland fnyser av Barneombudets påstander om at elever blir behandlet verre enn burhøns. – Har du noen gang møtt ei høne i bur som luftes nesten hver dag? spør hun retorisk.

Rektor Bjørg Brandtzæg foran de nyoppussede lokalene til Svartmarka SFO.

Rektor Bjørg Brandtzæg foran de nyoppussede lokalene til Svartmarka SFO.

Barneombudet hevder at hensyn til lys, støy, luftkvalitet og areal er for dårlig ivaretatt i norsk SFO. Dette avviser Brandtzæg: – Vi satser på naturlig belysning: Om vinteren er det kanskje litt dunkelt, men det er tilsvarende lysere om sommeren, så det jevner seg ut. Støyproblemene løser vi med generøse doser ritalin, og luftkvaliteten er stort sett grei så lenge lille Bjørnar (6) holder den irritable tykktarmen sin under kontroll.

Brandtzæg hevder det begrensede arealet er pedagogisk motivert: – Når barna står så tett sammen får de øvd masse både på nærkamp og konfliktløsning.

Ledende norske burhøns reagerer også kraftig på sammenlikningen. – Det får vår solidaritetsaksjon med SFO-barn til å se skikkelig teit ut, sier hovedverneombud på Prior-3, Ragnfrid S. Fjørtoft, som på grunn av hønsenes korte oppmerksomhetshorisont raskt skifter tema:

– Mange tror at vi har blitt tvunget til å gå i bur, men for de aller fleste av oss er det er en livvstil vi har valgt. Vi møtes med masse fordommer fra de arrogante frittgående hønsene, som prøver å tre sine imperialistiske frihetsløsninger ned over hønekammen på oss, sier Fjørtoft.

- Det er buret som gir oss frihet, insisterer Ragnfrid S. Fjørtoft og venninnene.

- Det er buret som gir oss frihet, insisterer Ragnfrid S. Fjørtoft og venninnene.

Det ryktes nå at militante frittgående høns vil brenne et hønsebur i forbindelse med den internasjonale hønedagen i morgen, St. Høns. Ragnfrid S. Fjørtoft rister oppgitt på fjærene: – Når skal de frittgående hønsene skjønne at det er burene som gir oss frihet? Her kan vi dyrke hønsefellesskapet og legge eggene våre i fred, fri fra hanenes seksualiserte blikk.

Fjørtoft er ikke med på at oppdemmet haneseksualitet representerer et problem for fjærkresamfunnet: – De kan jo bare runke til broilerpornoen sin, avslutter hun.