Det norske skogprosjektet får kritikk for å tvinge urfolket i Amazonas ut av skogen. Forklaringen skal være at de 3 milliardene gikk til å bygge tillit hos indianerne gjennom en høyteknologisk avatar av Prinsesse Ragnhild.

(Fotomanipulasjon: Kristan Jensen, Funkenhauser)

Kritikken fra Regnskogfondet blir avvist av norske myndigheter, som peker på en historisk bilateral avtale mellom Norge og Brasil. Avtalen innebærer at Prinsesse Ragnhild og hennes mann, Erling Lorentzen, må være involvert i all  norsk virksomhet i landet. Dette skal være en ordning norske eksportører lenge har protestert på.

– Vi ble tvunget til å selge Helly Hansen-jakker med bildet av Prinsesse Ragnhild på. Dessverre viste det seg at brasilianere flest ikke var opptatt av å bære rundt med det intense stirret til Prinsesse Ragnhild på brystet, sier Heine Zachariassen i HH Norge.

Skremmende
Hele 2 milliarder skal ha gått med på bare på å forskjønne utseendet til den datamanipulerte prinsessen. Den ferdige avataren til Prinsesse Ragnhild ble på tre meter og 300 kilo. I tillegg til å ødelegge all vekst i skogbunnen når hun beveget seg, skal bare synet av avataren ha skremt indianderne ut av landsbyene sine.

– Hun hadde ikke brydd seg om å lære det særegne morsmålet vårt. Vi har for eksempel 100 ord bare for dugg. Denne dama hadde et vokabular på 100 ord, punktum. I tillegg hadde hun en veldig snøvlende uttale og en uutholdelig overbærende mine, sier Pépé Guadalajara fra Chico-stammen ved Pepitafallene.

Han viser OK de store ødeleggelsene i området hvor stammen hans en gang bodde.

– Økosystemet i regnskogen er et sinnrikt byggverk som motstår alle naturens utfordringer. Med denne avataren var den helt ute av stand til å hanskes med.

Dette er andre gang norske myndigheter mislykkes med et skogprosjekt. For 65 år siden tvang skogprosjektet til Vidkun Quisling Gutta på skauen ut av skogen.

Tagged with →