Platebransjen varsler nå intensivert kamp mot det de kaller snyltenynning, som er i ferd med å drive norske komponister og distributører inn i ekstrem fattigdom. – I generasjoner har folk gått rundt og nynnet på sanger de får på hjernen. Dette skjer uten at rettighetshaverne får ett eneste øre, raser informasjonskonsulent i Norsk Platebransjeforbund, Sigmund Surbakk.

Gjennom denne fiffige innretningen, kan du enkelt rapportere til TONO hvilke sanger du får på hjernen (foto: Mr.Thomas/CC).

Gjennom denne fiffige innretningen, kan du enkelt rapportere til TONO hvilke sanger du får på hjernen (foto: Mr.Thomas/CC).

Internasjonalt anslås snyltenynningen av sanger som Macarena, Don’t worry be happy, Rihannas Umb-e-rella og Aquas Barbie Girl til å ha påført platebransjen tap i milliardklassen. Her hjemme antas særlig Ravi, Alexander Rybak og Sputnik å ha gått glipp av store inntekter.

Snyltenynning har i følge Surbakk alvorlige konsekvenser for enkelte “særlig kunstnerisk utfordrede” komponister: – Det er er kjent vitenskapelig faktum at man ofte får sanger med spesielt dårlig tekst eller altfor enkel melodi på hjernen, hevder han. – Altså er det de komponistene som har størst behov for tilskudd til utvikling av lyriske og musikalske ferdigheter som i størst grad blir skadelidende.

Platebransjen lanserer nå en større holdningskampanje – “Din hjernemasse – vårt salt i grøten” – der de oppfordrer musikkelskere til å gå inn på www.vibetalergjernefordetviharpåhjernen.no og støtte norske kunstneres krav om rimelig kompensasjon for underbevissthetens kulturbruk.

Samtidig får TONO ansvaret for å samle inn informasjon om hvilke sanger du får på hjernen, og hvor mange avspillinger de har hatt. – Rapporteringen blir gjort svært enkel, forklarer Surbakk. – Enten kan du sende en SMS med kodeord HJERNE og sangtittel til 2009, eller vi kan sende en montør hjem til deg og installere en sensor i lillehjernen din koblet til en USB-port i navlen. Gjennom denne kan man enkelt synkronisere opp mot TONOs servere ved hjelp av hvilken som helst mobiltelefon.

Surbakk mener det er på høy tid norske musikkjøpere innser at man må betale for moroa: – Mens du går og koser deg med “Rompa mi” inni hjernen din, går Brøndbo-brødrene sultende omkring i Namsos og forsøker å utvikle seg kunstnerisk, sier Surbakk før han avslutter med sviktende stemme: – Det blir ikke greit selv om alle gjør det.