Den nye internettrenden “planking”, som består i å legge seg flat på uvanlige steder, brer seg som en farsott i hele verden. Trenden skal ha startet med Åslaug Haga på toppen av et stabbur og ble i helga videreført av FrPs Per Willy Amundsen på en strand i Hellas.

Forsvarminister Grete Faremo har utført flere livsfarlige plank etter kritikk mot norsk krigføring i Afghanistan. (Facebook/CC/Dion Plank Gasser)

– Det er selvsagt interessant å se at norske politikere kan være forbilder for den oppvoksende generasjonen. Men vær forsiktig, planking er livsfarlig om det ikke gjøres på riktig måte. Og ikke minst: øvelse gjør mester, sier kommunikasjonsrådgiver Mari Grepstad Wiik og viser til Per Willy Amundsen.

I forrige uke gjennomførte FrP-politikeren et dristig plank på en strand i Hellas, etter å ha blitt kritisert for å valgt sydenferie framfor stortingsmøter.

Norsk tradisjon

Grepstad Wiik forklarer at planking er blitt en veletablert tradisjon i Norge.

– Det få kjenner til er at hver eneste lille krok i Norge allerede har blitt planket av norske politikere, etter at de på begynnelsen 2000-tallet startet verdens første flatlegginger, forklarer hun.

– Se på Åslaug Haga, hun gjennomførte et svakt plank på stabburet sitt og måtte bøte med sitt politiske liv. Og Gerd Liv Valla, hun var klarte aldri å ligge helt flatt og rolig da hun forsøkte å planke oppå Ingunn Yssen, forklarer Grepstad Wiik, som holder fram statsminister Stoltenbergs plank oppå toppen av Slottet i forrige uke som norgeshistoriens klart mest spektakulære.

– Men det er ekstremt viktig at alle som har tenkt til å utføre et plank bør være omgitt av minst 3-4 kommunikasjonsrådgivere med lang erfaring i å kommentere raskt forbigående internettfenomener.