Høyre-politiker Per Kristian Foss er endelig klar for å fortelle nasjonen den vanskelige hemmeligheten han har holdt på i alle disse årene. – Jeg har blitt systematisk motarbeidet som ny Høyre-leder bare fordi jeg er kjedelig, innrømmer han i sin nye bok.

En forknytt Foss mens han fortsatt undertrykte sin legning som kjedelig. (Wikimedia Commons/Hans A. Rosbach)

I en søvndyssende fortelling over Gud vet hvor mange sider, står Høyres mangeårige toppolitiker Per Kristian Foss endelig fram med sin historie.

– Ah, det er unektelig en lettelse endelig å kunne heve stemmen og si: Jeg, Per Kristian Foss, er kjedelig. Denne hemmeligheten har ikke vært enkel for meg å bære rundt på i alle disse årene, kan du tro.

Større aksept
Foss tror at samfunnet endelig er modent for å godta kjedelige mennesker, også i politiken.

– Av en eller annen grunn har Høyre alltid vært et parti som har tiltrukket seg unge, kjedelige mennesker, men som offentlig har skjult sin legning. Med fremveksten av kjedelige forbilder som Jan Tore Sanner, ble det enklere for meg å akseptere meg selv for den jeg er.

Foss forteller åpent om hvordan han utviklet teknikker for å skjule at han var kjedelig.

– Det er biologisk umulig for meg både å konstruere egne morsomheter eller å identifisere andres. Men jeg har lært meg en teknikk hvor jeg, når andre ler, ler enda høyere enn dem og klasker meg på låret. Så supplerer jeg gjerne med innstuderte tilleggssetninger som “Det har du jaggu meg rett i” og “Jommen sa jeg smør”.

Homofili
– Enkelte kommentatorer har hevdet at det var din homofile legning har stått i veien for deg politisk?

– Nei, nå fikk du meg nesten til å le. Hallo, vi lever i 2010, liksom. Høyre har jo alltid vært stappfullt av homofile, har du ikke lagt merke til alle med designerbriller og genseren knyttet over skuldrene?

Tagged with →