– Herregud, jeg trodde Tusenårsmålene innebar at vi hadde tusen år på å løse sult og fattigdom. Jeg hadde ingen idé om at det hastet sånn, sier Trygve Træsfjord til Opplysningskontoret.

Trygve Træsfjord kan ikke annet enn å be de sultne og fattige ydmykt om unnskyldning. (Flickr/CC/tourist_on_earth)

Træsfjord forklarer at han er et “samfunnsengasjert menneske” som bekymrer seg over negative trender i samfunnet og mer enn gjerne stiller opp for de svake i samfunnet.

– Jeg var blant de som applauderte da FN lanserte sine Tusenårsmål i 2000. Men jeg var sikker på at det ga global urettferdighet en holdbarhet fram til år 3000. Det kom som et sjokk da jeg forstod at sultne og fattige satt og ventet på hjelpen vår nå, sukker en betuttet Træsfjord.

Avslappet forhold
– Er det flere som vet om dette? Noen må fortelle diplomatene straks. Ikke rart at folk er litt avslappet i forhold til å bidra. Jeg hadde vel strengt tatt regnet med at ting blåste over, eller at disse folkene ordnet opp på egenhånd, men nå skjønner jeg at vi siden lanseringen av Tusenårsmålene i realiteten har kastet bort ti år.

Træsfjordingen Træsfjord forteller at han hvert år deltar i den lokale innsamlingsaksjonen i lokalsamfunnet Træsfjord.

– Hadde jeg visst dette så skulle jeg ha kjøpt 40 vaffelplater i stedet for 4. Og jeg skulle aldri tatt med meg de refleksene jeg vant i tombolaen.

Pekefinger mot FN
Trygve Træsfjord er aktivt engasjert i opptil flere aktuelle saker på fritiden.

– Nå blir jeg nødt til å omprioritere. Jeg har kastet bort alt for mye tid på omplassering av kattunger og medieofre i den tro at deres sak var mer prekær.

Samtidig retter Træsfjord en tydelig pekefinger mot FN-systemet.

– Hvis det allikevel ikke er år 3000 som er fristen, så krever jeg at FN straks forteller oss hva fristen er. Når kan vi slutte å bekymre seg over at nord-sør-skillene i verden skaper fattigdom og sult? Når kan vi endelig se på en artistgalla ut å bekymre oss over den humanitær krisen de profilerer? Neste år? Om fem år?

OPPLYSNINGSKONTORET STØTTER UNICEFS HUMORDAG, MANDAG 4. OKTOBER

Tagged with →