Mens vinteren har festet grepet over det ganske land, meldes det fra flere hold om gryende overmot blant nasjonens snømenn.

 

(babasteve/Flickr/CC)

(babasteve/Flickr/CC)

I Aurskog/Høland sitter en familie på tre i livlig samtale rundt et bord. Gulrotnesene og steinknappene er blanke og nypussede. Far i huset, Kalle, har akkurat fått innvilget lån til en treroms snøhule i Aurskogsmarka. Kona Snefrid har snøballer på vei, og lille Snømund (4 mnd.) legger på seg hver dag. Alt synes å være på riktig spor for den lille familien.

 

Kalle er likevel ikke ukjent med snømannslivets skyggesider: – Livet som snømann er usikkert – før du veit ordet av det er du ombygd til en snøborg eller en obskøn fallos. Men nå har det gått veien så lenge at vi virkelig har begynt å planlegge framtida, sier han. Han peker optimistisk mot himmelen der snøen laver ned, og fastslår: – Det er vanskelig å se for seg hva som kan gå galt nå.

Den lille familien gleder seg til våren, som de har hørt er svært vakker med blomstrende enger, blader på trærne og syngende fugler. – Vi har selvsagt som de fleste andre hørt dommedagsprofetenes historier om smeltende snømenn, men vi ser ingen grunn til å feste lit til såkalte eksperter som hevder at snøen smelter om våren. Det er langt fra noen vitenskapelig konsensus om dette. Den siste tida har jo snømennene bare vokst i omfang og utbredelse, framhever han. – Se rundt deg, da mann – ser du noen tegn til smeltende snø?