Sjokktall: 99 av 100 norske genier får ikke den anerkjennelse de og mamma mener de fortjener. 

(Foto: ~dgies/CC).

Ingleiv Tangen (34): lei av å bli misforstått, krever rettferdighet (Foto: ~dgies/CC).

Anslag fra Norsk Misforstått Geniforbund (NOMIG) antyder videre at så mange som 93 prosent av norske barn har evner som grenser til det geniale, uten at skolen eller samfunnet for øvrig på noen måte klarer å følge dem opp godt nok.

Undersøkelsen er basert på intervju med et representativt utvalg av barnas mødre.

– Det skjer en enorm sløsing med talentene våre. Iblant føles det som om Norge ikke har bruk for oss, sier misforstått geni Ingleiv Tangen (34).

Tangen er forfatter av ti bøker, som uten unntak har blitt refusert av ledende norske forlag.

– Man må jo bare spørre seg hva årsaken er. Skyldes det uvitenhet? Inkompetanse? Eller blir folk sjalu og engstelige når de blir møtt av noen som virkelig kan noe?

Tangen er sterkt engasjert i arbeidet til NOMIG.

– Det er viktig at vi med eksepsjonelle evner holder sammen, sier han. – Så lenge ingen gir oss rettferdighet, må vi bare stole på vår egen selvrettferdighet.

Ingleivs historie er typisk blant NOMIG-medlemmene.

– Mamma sa alltid til meg at jeg var den flinkeste og peneste gutten i hele verden og at jeg kunne bli akkurat det jeg ville. Hun burde jo vite det, hun som kjenner meg best.

– Når jeg nå verken har blitt verdensberømt forfatter, modell, profesjonell fotballspiller eller astronaut, viser det bare hvor skakkjørt samfunnet vårt har blitt, påpeker Tangen, og sier han vurderer søksmål.

Alt er imidlertid ikke bekmørkt for de misforståtte geniene. Internett har gitt nye muligheter for å få anerkjennelse uten å bli trykket ned av forståsegpåere. Tangen har gjort lynkarriere på nettets diskusjonsfora, og den første kommentaren han skrev på VG Nett med tittelen “Toppkommentator” henger i glass og ramme på veggen.

– “Jævla forpulte fittevaginalstat”, leser han stolt. – Rimelig genialt.