– Vi er langt bedre rustet til vinteren i år enn ifjor, sier informasjonsrådgiver Bjørnar Brandzæg i NSB.  Ledelsen har vært på studietur på Grønland og lært mange nye unnskyldninger ved hjelp av eskimoenes 100 ord for snø.

(Flickr/CC/Kokonis)

– Det var som en åpenbaring for oss, sier en svært fornøyd Brandzæg.

– Eskimoene har bygd opp dette ordforrådet ved å vise til de ulike egenskapene til snø. De snakker om tørr snø, våt snø, myk snø, hard snø. Heldigvis for oss, så er de fleste av disse beskrivelsene negative. Eskimoene er jo forståelig nok drittlei av snø siden den aldri smelter der oppe. Det passer derfor godt som unnskyldninger til vårt bruk, forteller rådgiveren og finner fram sine egne favoritter.

– Jeg kan blant annet nevne sur snø, slem snø, drittsnø, mongosnø, snø med piss i og snø med piss i hvor noen ikke har rukket å stave ferdig navnet sitt, sier Brandzæg og blar gjennom en liten manual med snørelaterte unnskyldninger.

Han er travelt opptatt med å legge siste hånd på en pressemelding.

– Skal vi se… Her forklarer vi siste togstans med at “Nationalteateret-tunnelen er nede på grunn av underkrystallisert snø i skinnegangen”. Og bruker vi opp alle 100 unnskyldninger før vinteren er omme, så har vi jo alltid signalanlegget.

Tagged with →