Etter en artikkel i Samtiden av forsker Terje Tvedt ble det kjent at TV-aksjonen er skyld i verdens fattigdom. En gruppe NRK-profiler og tidligere programledere for TV-aksjonen ble sporenstreks arrestert. Umiddelbart ble verdens hardt prøvede utviklingsland overstrømmet av enorme pengesummer.

En kvinne fra Gambia tror ikke sine egne ører. (Flickr/CC)

En kvinne fra Gambia tror ikke sine egne ører. (Flickr/CC)

– Vi har holdt disse programlederne under oppsikt lenge, og når etterlysningen kom gjennom Interpol, så slo vi til, sier Tormod Frøysnes ved internasjonal avdeling i Politidirektoratet.

– Det er mange, også i politiet, som har spurt seg hvorfor noen land er rike og andre er fattige. Mange rykter har versert, både om strukturell utbytting, dårlig styresett og korrupsjon. At gjerningsmennene skulle ende opp med å være statskanalens egne ansatte, overrasket også oss, men beviser samtidig den gamle polititesen om at ugjerningen gjerne begås av et familiemedlem, påpeker Frøysnes.
 
– Det var som om noen løsnet på en ketchup-kork, sier Ahsan Zaape, lokalansatt ved Flyktningehjelpens kontor i Etiopia, som manøvrerer en trillebår med norske penger gjennom Addis Abbebas gater. Zaape holder fornøyd opp en konvolutt full av sedler merket ”Til sultne barn. Mvh langrennsgruppa i Stjørdal I.L.”.

Størst er nok lettelsen blant diktatorene i en rekke utviklingsland.

– Det har vært hardt å leve med de ubegrunnede beskyldningene om korrupsjon, sier Zimbabwes mangeårige diktator Robert Mugabe.

– Det er en selvsagt en stor lettelse at bjellen endelig er hengt på katten. Jeg har i mange år fulgt NRKs fjernsynssendinger under TV-aksjonen og irritert meg over programledernes språklige manipulering. Bare på en kveldssending veltet Dan Børge Akerø i sin tid Zimbabwes samlede system for matvareleveranser.

Også blant NRK-kjendisene er lettelsen merkbar.

– Å bære på en mangeårig skyldfølelse for at mer enn halvparten av verdens barn lever på sultegrensen har ikke vært enkelt. Å sykle Tour de France er, unnskyld uttrykket, barnemat i forhold, sukker en lettet Dag Erik Pedersen på telefon fra Grønland fengsel.

Mannen bak avsløringen, forsker Terje Tvedt, innrømmer at han selvsagt er glad for å ha reddet verden fra sult og nød, men avslører at han egentlig skrev artikkelen for å få programleder Ingrid Stenvold av lufta.

– Jeg synes hun med sin bakgrunn fra sportsredaksjonen er helt uegnet som programleder i Musikkverket. Dessuten har hun en irriterende dialekt.

 

Mer om denne saken her