Petter Northug avviser kritikken han har blitt møtt med etter at han inngikk en kontroversiell sponsoravtale med Escobar-narkotikakartellet i Colombia. – Jeg må bare holde fokus på treninga og gå fort på ski, sa langrennsesset på kveldens pressekonferanse.

Langrennsstjernen Petter Northug på kveldens pressekonferanse. I bakgrunnen kokainbaron Esteban Escobar.

Langrennsstjernen Petter Northug på kveldens pressekonferanse. I bakgrunnen kokainbaron Esteban Escobar.

Escobar-kartellet produserer det populære rekreasjonsdopet kokain, som enkelte helsefanatikere mener kan ha skadelige bieffekter som avhengighet, psykose, paranoia og økonomisk ruin. Northug ser likevel ikke dette som problematisk i forhold til hans rolle som forbilde for barn og unge: – Jeg må bare holde fokus på treninga og gå fort på ski, påpeker han.

Escobar uttrykte videre at langrennseliten burde være takknemlige for at kokainbransjen nå tar ansvar for å gi sporten sårt tiltrengt sex appeal og gjøre den interessant for andre enn det ”dølle allværsjakkesegmentet”. – Med litt koka i nesa kan selv en femmil bli underholdende, framhevet han. Northug hevdet på sin side at han bare måtte holde fokus på treninga, og – som han uttrykte det – ”gå fort på ski”.

Kokainkartellets administrerende patron, Esteban Escobar, sa på dagens pressekonferanse at kontraktsforhandlingene hadde forløpet med et minimum av fatal voldsbruk. Northug repliserte at dette var en stor inspirasjon til å holde fokus på skiene og gå fort på treninga, før han unnskyldte forsnakkelsen med at han var ”høy som Mosviknipa”.

Etter dagens skuffende 4. plass har imidlertid enkelte kritiske røster sådd tvil om Northugs strategi. – Vi må vurdere løpende om vi skal fortsette å holde fokus på treninga og gå fort på ski, sier trener Arne-Bjørnar Brå. – Det er mulig vi blir nødt til å gå over til å utføre arbeidsoppgavene og ta ett renn ad gangen.