– En slik miljøkatastrofe kunne aldri skjedd utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Helge Lund i StatoilHydro. – Norsk teknologi for å vaske sjøfugler er langt bedre og mer innovativ enn det vi ser i Mexicogulfen.

StatoilHydro utvikler ny teknologi slik at nordmenn skal slippe å se slike bilder. (Flickr/CC/marinephotobank)

– Det er klart det er trist å se tv-bildene av tilsmussede sjøfugler i Mexicogulfen. Dette kan vi ikke bare sitte å se på. Derfor har vi intensivert arbeidet med å utvikle ny teknologi for fuglerensing, sier Helge Lund i StatoilHydro.

– Våre laboratorietester har vist svært lovende resultater når det gjelder en ny og forbedret fugleshampoo. Nå med pro-vitaminer og lavendelekstrakter som virkelig gir næring og glans til fjærrøttene, forteller en stolt konsernsjef.

– Samtidig vil jeg advare mot å gjøre sjødyrene til en slags martyrer. Det er godt kjent at både fisk og fugl både pisser og driter i havet. Helt uten respekt for mennesker som bader.

– Men hva vil selskapet gjøre for å stanse en eventuell oljelekkasje utenfor Lofoten og Vesterålen?

– Unnskyld meg, men om vi hadde teknologi for å stoppe oljelekkasjer, hadde vi vel sendt det til Mexicogulfen for lenge siden? påpeker Lund.

– Dessuten burde nordmenn lære av rikinger som Onkel Skrue. Han fant glede i å bade i sin rikdom. For meg er det ingenting som utstråler suksess som å bære en synlig oljehinne på huden.