Norge intensiverer sin innsats i Afghanistan. En eliteskvadron av familieterapeuter ligger nå i knallhard trening før de skal ut i Kabuls gater for å gjøre en forskjell for dialogsupermakten Norge.

Elitefamilieterapeutskvadronen skaper ekte norsk dialog i Kabuls gater. (Foto: lafrancevi/CC).

Elitefamilieterapeutskvadronen skaper ekte norsk dialog i Kabuls gater. (Foto: lafrancevi/CC).

Eliteterapeutene er utkommandert av utenriksminister Jonas Gahr Støre, som har sett seg lei på at norske soldater bare står og ser på mens afghanske menn banker konene sine. – Dette er ikke godt nok, påpeker Støre med sedvanlig integritet og kirurgisk analytisk presisjon. – I en slik situasjon er det bare en ting som hjelper: Umiddelbar og resolutt dialog.

I ukevis har derfor terapeutene ligget i knallhard samtaletrening ved Hølandmoen leir utenfor Aurskog. – Vi er akkurat ferdige med helvetesuka, sier en andpusten jungianer til Opplysningskontoret i en stjålen pause. – Syv dager med kompromissløs psykoanalyse, telys og Secret Garden-musikk. Det er tøft, men det vil være enda tøffere å havne i en akutt terapisituasjon uten å være i kontakt med egne følelser, framhever han.

De topptrente familieterapeutene skal patruljere Kabuls gater i grupper: – Dersom vi ser konemishandling i emning, sender vi umiddelbart inn et team med myke puter og urtete, sier den anonyme gestaltterapeuten “Knut”. – Vi forklarer partene med rolig stemme at konflikter i et parforhold som oftest skyldes manglende forståelse for den andres ståsted. Vi kjører på med aktiv lytting inntil partene har fått empatien på plass og aggresjonen under kontroll. Deretter gir vi dem en ball de kan kaste til hverandre mens de forteller den andre på hvilke områder de føler seg misforstått eller oversett.

Utenriksminister Støre sier i en blendende velformulert kommentar at han ser for seg at familieterapeutskvadronen kan gjøre “en, to, ja kanskje sogar tre forskjeller” og “skape refleksjon rundt Norges posisjon som dialogsupermakt”.

“Knut” er forberedt på at kulturforskjellene mellom Afghanistan og Norge kan by på spesielle utfordringer: – Vanligvis pleier vi å avslutte med massasje med aromatiske oljer, forklarer han. – Men siden dette kan være litt kulturelt betent, kommer vi nok heller til å dele ut gratis kopier av den afghanske selvhjelpbestselgeren “Kvinner er fra Kandahar, menn er fra Swat-dalen”.