Styreleder Francis Sejersted beklager at det norske folk ikke er begavet nok til å forstå hvorfor Nina Karin Monsen fikk tildelt Fritt Ords pris. – Jeg kunne kanskje prøvd å forklare, men jeg er redd resonnementet raskt ville sprengt deres forståelseshorisont i fillebiter, sier den intellektuelle bautaen.

Den eneste nordmann med intellekt til å forstå Fritt Ords prisutdeling, Rolv Brandtzæg (bildet), forlot landet i protest mot programmet på den anti-dadaistiske profilen på samtidsmusikkfestivalen på Vinstra (foto: qousqous/CC).

Den eneste nordmann med intellekt til å forstå Fritt Ords prisutdeling, Rolv Brandtzæg (bildet), forlot landet i protest mot den anti-dadaistiske profilen på programmet til samtidsmusikkfestivalen på Vinstra i 1979 (foto: qousqous/CC).

Mange har undret seg over at tilsynelatende sinnsforvirrede utsagn om selvskadende prostituerte, verdiløse homofile, rasehygiene og sammenhengen mellom sæddonasjon og krigsvoldtekter premieres med inntil en halv million norske kroner. Sejersted fastholder imidlertid at disse tankene er modige, ekstremt avanserte og nesten på høyde med det man finner i land som fortsatt har fullformataviser.

Sejersted påpeker at Fritt Ord-styret består av ytterst kultiverte mennesker som kjenner hver avkrok av verdens kulturarv og obskur fransk neo-eksistensialisme: – For min egen del har jeg ikke bare to, men oftest tre-fire tanker i hodet samtidig. Jeg leser en bok på do og en på nattbordet – samtidig. Mitt intellekt er så komplekst at selv ikke jeg forstår hva jeg sier. Jeg må derfor be plebeierne om å gi min vurdering den tilliten den vitterlig fortjener.

I følge Sejersted emigrerte den eneste nordmannen med intellektuell kapasitet til å forstå tildelingen (bildet) i 1979. Styret vurderer likevel å gjøre begrunnelsen tilgjengelig – på gammelgresk.

Sejersted røper også at neste års tildeling vil gå til en kontroversiell kandidat, nemlig Paradise Hotel-Petter. – Pilgaards dristige, sorgmuntre utsagn “blir det ikke kuse, så river jeg huset” rommer en uutgrunnelig eksistensiell dybde som jeg er redd går de fleste hus forbi, avslutter Sejersted ettertenksomt.