Courtesy Lockheed Martin
Regjeringen valgte torsdag å kjøpe amerikanske jagerfly framfor svenske JAS Gripen. I følge kilder i forsvarsdepartementet var det avgjørende grepet at amerikanerne skiftet navn på sine fly i tolvte time – fra Joint Strike Fighter til Joint Hope Changer.

(les mer)

– Vi i forsvarsdepartementet har jo selvsagt også fått med oss Barack Obamas inspirerende valgkamp. Vi var en gjeng som satt oppe til over midnatt på valgnatta og var ikke akkurat i “giv akt” neste arbeidsdag, for å si det sånn, humrer byråsjef Tormod Manko.

– Vi ba amerikanerne om å forbedre produktet sitt og hadde vel strengt tatt ingeniørmessige elementer i tankene. Men da de kom trekkende med dette uimotståelig slagferdige og framtidsoptimistiske navneskiftet, ja, da kunne vi ikke stå i mot, men ble fylt av følelser om håp og forandring. Hvorfor skal krig være noe skummelt og skremmende? Neste gang et bryllupsfølge blir feilbombet i Afghanistan vil det kunne hjelpe oss i forsoningen med sivilbefolkningen at bombene tross alt ble sluppet av en Joint Hope Changer.

Departementet understreker imidlertid at det var selvsagt ikke det amerikanske navneskiftet alene som avgjorde.

– Neida, neida, på ingen måte. Vi fikk framlagt amerikansk etterretningsmateriale som viste at JAS egentlig står for Jødisk Anti Semitisme. Og da er det klart at det er mange sår fra krigen som vil kunne blusse opp igjen. Tenk bare hva Kjakan ville sagt til det, spør byråsjefen retorisk.

I kampanjebyrået Burson Marsteller er skuffelsen selvsagt stor. Byrået leverer nå tilbake AP-nestoren Haakon Lie som de hadde lånt fra Akersbakken aldershjem.

– Lånt og lånt, sier pleierne som ikke kunne huske å ha blitt framlagt søknad før Gripens folk plutselig en dag stod på døren.

– De spurte han Haakon om han ville være med å gnikke isopor på vinduene til Rune Gerhardsen og så stakk de.

Mer om saken her og her.

Tagged with →