Idet regjeringen lykkes med å kriminalisere tigging samtidig som sexkjøp gjøres lovlig, ruller NAV ut omskoleringsprosjektet “Fra kopp til kuk”. Målet er at 5000 tiggere skal trekke på gata i tide til julerushet.

Fra NAVs brosjyre "Fra kopp til kuk". Foto archer10/wikimedia commons (CC).

Fra NAVs brosjyre “Fra kopp til kuk”. Foto archer10/wikimedia commons (CC).

– Når sexkjøp blir lovlig, vil det oppstå et enormt behov for arbeidskraft i denne sektoren. Gjennom kurset vårt gir vi tiggerne mulighet til å komme seg ut i viktig, samfunnsnyttig arbeid, sier førstekonsulent i NAV, Bjørnar Brandtzæg.

I kursets første del spyles tiggerne rene med store vannkanoner. I fase to gis de tilskudd til å kjøpe inn enkle klær og effekter som setter dem i stand til yrkesutøvelsen. De som er i stand til å generere en ereksjon blant minst 10 prosent av et bredt sammensatt testpanel med varierende seksuelle preferanser uteksamineres og sendes med t-banen til Jernbanetorget.

De øvrige får tilbake koppen sin og gleden av å reise gjennom den nye 110-sonen på vei til Svinesund før de lempes ut av minibussen ved Nordbysenteret.

Politisk rådgiver i Arbeidsdepartementet Gjermund Hall-Stang avviser at det er prinsipielt betenkelig å tillate prostitusjon samtidig som tigging kriminaliseres.

– Tiggerne styres av kriminelle bakmenn, mens prostituerte gjør arbeidet sitt av egen fri vilje og med et smil om munnen, sier han og viser til at han godt kan dra dokumentasjonen på dette ut av ræva på forespørsel.

– Det er ikke noen menneskerett å be om hjelp, understreker han. – Fitte, derimot.